Politiek

Kamerzetel vrij voor PVV-gedeputeerde Robert Housmans

Print
Kamerzetel vrij voor PVV-gedeputeerde Robert Housmans

Gedeputeerde Robert Housmans (links) wordt tijdens de presentatie van het nieuwe collegeakkoord geïnterviewd door VVD’er Karin Straus. Afbeelding: Harry Heuts Photography

Born -

Met het aangekondigde vertrek van PVV’er Sietse Fritsma komt er een plek vrij in de Tweede Kamer voor gedeputeerde Robert Housmans uit Born. Of hij ook daadwerkelijk naar Den Haag zal vertrekken is nog niet bekend. Het lijkt onwaarschijnlijk.

Robert Housmans werd vlak voor de zomer beëdigd als gedeputeerde in het extraparlementair provinciebestuur van Limburg. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de sociale agenda en veiligheid. Het ligt niet voor de hand dat hij die positie al na een paar maanden voor een relatief korte periode - over anderhalf jaar zijn weer nieuwe landelijke verkiezingen - zal opgeven.

Verkiesbare plek

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 werd Housmans op een verkiesbare 22ste plek gezet. Hij was toen nog fractievoorzitter van de PVV in Provinciale Staten en zelfstandig ondernemer. Tot zijn teleurstelling viste hij achter het net, zijn partij behaalde 20 zetels. Een jaar na de verkiezingen kwam met het vertrek van Karen Gerbrands al een plek vrij in de Kamerfractie. Dinsdag kondigde ook Sietse Fritsma aan te zullen stoppen per 1 november. Hij wil als ondernemer aan de slag, zo luidt zijn verklaring.

Aanspraak

Dit betekent dat de nummer 22 op de kandidatenlijst, Housmans dus, aanspraak kan maken op de zetel. Hij is vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen