Venrayse wethouder Anne Thielen overleeft debat over crisis bij sociale werkvoorziening NLW

Print
Venrayse wethouder Anne Thielen overleeft debat over crisis bij sociale werkvoorziening NLW

Afbeelding: Laurens Eggen

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

CDA-Wethouder Anne Thielen van Venray hoeft van de gemeenteraad van Venray niet weg als voorzitter van het bestuur van sociale werkvoorziening NLW van Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas. De gemeenteraad verwierp dinsdagavond het voorstel van oppositiepartij ProVenray om Thielen naar huis te sturen.

Sinds april vorig jaar is de NLW Groep in crisis, ondernemingsraad en directeur Peter Fleuren vochten elkaar de tent uit. Volgens de Ondernemingsraad functioneerde Fleuren niet goed en nam die de medezeggenschap niet serieus. Dat gevecht eindigde in oktober met het vertrek van de in 2014 aangetreden Fleuren, voormalig CDA-wethouder in Peel en Maas. Toen Fleuren eenmaal weg was, richtte de ondernemingsraad haar pijlen op voorzitter Thielen van het bestuur dat bestaat uit negen wethouders van de drie NLW-gemeenten.

Gefaald

Het vertrouwen van de OR in Thielen is tot het 0-punt gedaald omdat zij in de crisisperiode op verschillende fronten zou hebben gefaald. De personeelsvertegenwoordiging wil dat Thielen opstapt als voorzitter en dat er een onafhankelijke raad van toezicht of raad van commissarissen komt die het bestuur controleert.

Vertrouwen

Oppositiepartij ProVenray sluit zich daarbij aan en wil dat het hele bestuur opstapt. Een meerderheid van de gemeenteraad van Venray vond dinsdagavond echter dat er een streep onder het verleden moet worden gezet. De onlangs benoemde interim-directeur Rob Schmitz kreeg alle vertrouwen van de raad. Die vertrouwt erop dat Schmitz de NLW Groep, waar bijna 1100 mensen met een beperking werken, in rustiger vaarwater gaat brengen het komend jaar. Schmitz zal onder meer gaan kijken of er een andere, betere bestuursstructuur moet komen.

Verhouding

Volgens wethouder Anne Thielen heeft het bestuur er alles aan gedaan om de verhouding tussen de directie en de OR te herstellen en om de rust te bewaren, met name op de werkvloer waar kwetsbare mensen werken. Thielen weigerde haar de excuses waar ProVenray om had gevraagd.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen