RIVM: geen hout stoken op smogdagen

© Koen Suyk/ANP

Het RIVM gaat met ingang van vrijdag het stoken van hout bij ongunstige weersomstandigheden en een slechte luchtkwaliteit afraden. Er komt een ‘stookalert’ als de kachel uit moet.

Redactie

Via dat stookalert roept het gezondheidsinstituut mensen op om dan geen hout te stoken in vuurkorven, kachels of open haarden. Het is een waarschuwing, geen verplichting. Het instituut doet dit om gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving te voorkomen.

De rook is ongezond omdat bij de verbranding van hout schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide. ,,De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook’’, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Bij sommige weersomstandigheden, bijvoorbeeld bij weinig wind, waait de rook minder goed weg. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijnstof, verergert rook de situatie.

Het RIVM heeft dagelijks contact met het KNMI over de weersverwachting.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal