Lezing ‘Niet van hier’ over kinderen Afro-Amerikaanse bevrijders

Print
Lezing ‘Niet van hier’ over kinderen Afro-Amerikaanse bevrijders

De omslag van het boek Kinderen van zwarte bevrijders. Afbeelding: De Bongard

Bocholtz / Simpelveld / Huls -

‘Niet van hier’ is de titel van de lezing door Kelly Krijntjes, over kinderen van gekleurde bevrijders. Deze vindt plaats op dinsdag 12 november om 20.00 uur in de zaal van Partycentrum Oud Zumpelveld, Irmstraat 23 te Simpelveld.

Naar schatting zijn, vanaf 1945, in Nederland na de Tweede Oorlog zo’n 8.000 bevrijdingskinderen geboren. Ongeveer 70 van hen groeiden met een donkere huidskleur op in een nagenoeg volledig wit, katholiek Limburg.

Uitzondering

De acceptatie van deze ‘kinderen van zwarte bevrijders’ verliep niet soepel. Ze werden als kleuters om hun uiterlijk gezien als exotisch, missiekindjes of Amerikaantjes. Als tieners hadden ze het lastig en hun hele leven leden ze eronder dat vragen over hun afkomst stelselmatig onbeantwoord bleven.

In het boek ‘Kinderen van zwarte bevrijders’ vertellen ze hoe het was als uitzondering te leven. Recent kwam een aantal van hen in contact met hun biologische familie in de VS. Kelly Krijntjes gaat in de lezing in op de verhalen van deze kinderen.

Kelly Krijntjes

Samen met Mieke Kirkels, de schrijfster van het boek, werkt Kelly Krijntjes aan de nieuwe website www.BlackLiberators.nl

Deze website wordt een soort leesboek die de door Mieke Kirkels verzamelde verhalen en de door haar geschreven boeken over Afro-Amerikaanse bevrijders bundelt en samenvat. Recentelijk heeft Kelly Krijntjes ook de tentoonstelling over Afro-Amerikaanse bevrijdingssoldaten mede vormgegeven, die momenteel in Groesbeek en binnenkort in Maastricht te zien is.

Voor leden van heemkundevereniging De Bongard is de toegang gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van 2 euro.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen