Jos van Rey voor rechtbank vanwege voordeel corruptie

© ANP

De rechtbank Rotterdam buigt zich donderdag opnieuw over de pluk-ze-zaak tegen Jos van Rey. Het Openbaar Ministerie vordert bijna 300.000 euro van de wegens corruptie veroordeelde oud-wethouder van Roermond.

onze verslaggevers

Dat bedrag is de optelsom van alle voordelen die Van Rey aan giften heeft ontvangen van de inmiddels overleden projectontwikkelaar Piet van Pol en andere ondernemers. Volgens Van Rey’s advocaat Gitte Sevens kloppen de berekeningen van het Openbaar Ministerie echter van geen kant.

Lees ook: De geruchtmakende corruptiezaak-Jos van Rey: dit kunnen we ervan leren

De rechtbank riep beide partijen begin dit jaar op er samen uit te komen. Het OM hoefde er niet op te rekenen dat zijn vordering helemaal zou worden toegewezen. Maar Van Rey zou er ook niet zonder kleerscheuren vanaf komen, kondigde de rechtbank aan. Het OM en Van Rey bereikten evenwel geen akkoord. De zaak wordt nu donderdag inhoudelijk behandeld.

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde Van Rey in december 2017 tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar. Ook mocht hij twee jaar geen bestuurlijk ambt bekleden. De Hoge Raad bevestigde deze straf in juli dit jaar.