Open dag Nieuw Ehrenstein op 10 november

Print
Open dag Nieuw Ehrenstein op 10 november

Op zondag 10 november houdt Stichting het Limburgs Landschap een open dag bij de gerestaureerde hoeve Nieuw Ehrenstein in de Anstelvallei. Afbeelding: Jacques Peeters

Kerkrade / Eygelshoven -

Nieuw Ehrenstein is 10 november de hoofdlocatie tijdens het erfgoedweekend. Op die zondag zijn geïnteresseerden tussen 11.00 en 16.00 uur welkom, waarbij het complex te bezoeken is en het team van Het Limburgs Landschap op locatie uitleg geeft.

Ook is een wandelroute door de omliggende Anstelvallei verkrijgbaar. De hoeve ligt op het adres Nieuw-Erensteinerweg 5 in Kerkrade.

Hoeve Nieuw Ehrenstein in de Anstelvallei in Kerkrade lag er tientallen jaren vervallen bij. Ingestorte schuren en gestutte muren waren het resultaat. Alleen de grote villa had op het eerste gezicht nog iets van de vroegere grandeur.

Restauratieplan

De gemeente Kerkrade zocht een oplossing voordat het complex helemaal zou instorten. Zij benaderde de Stichting het Limburgs Landschap en met hulp van de provincie werd een restauratieplan gemaakt. Op 2 november is het eerste deel van het complex officieel geopend. In de historische schuur is in de 19e eeuw een pachterswoning gemaakt en verder een melkstal, bakhuis en varkensstallen. Dit gedeelte is nu getransformeerd in een fraaie brasserie waar het publiek gastvrij onthaald wordt. Met behoud van oude bouwsporen en een aangepaste herinrichting is de geschiedenis van het complex voor iedereen af te lezen aan het gebouw.

Ondertussen is Het Limburgs Landschap begonnen met de restauratie van de villa en de overige schuren zijn al gestabiliseerd. Het eerste deel van de restauratie was zo ingrijpend dat Het Limburgs Landschap nu noodgedwongen de andere gebouwen fasegewijs gaat oppakken. Afhankelijk van de steun van derden kan dan eerst de villa aangepakt worden, waarbij vooral het bijzondere interieur met onontdekte schatten veel aandacht vraagt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen