Van Rey vecht veroordeling aan bij Europees Hof

Print
Van Rey vecht veroordeling aan bij Europees Hof

Jos van Rey Afbeelding: John Peters

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De voormalige Roermondse wethouder Jos van Rey berust niet in zijn veroordeling wegens corruptie. Hij vecht zijn straf aan bij het Europees Hof van Justitie, kondigde hij aan tijdens de ontnemingszaak die tegen hem loopt bij de rechtbank Rotterdam.

De Hoge Raad bevestigde dit jaar de straf die het gerechtshof Den Haag Van Rey eerder oplegde voor onder meer corruptie en schending ambtsgeheim. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van een jaar en ook mag hij twee jaar geen bestuurlijke functie bekleden. Dat is voor de Roermondenaar onacceptabel; hij zegt onschuldig te zijn. ,,Deze zaak stopt pas als ik er niet meer ben”, verklaarde hij bij de rechtbank . De gang naar het Europees Hof schort zijn straf niet op.

Lees ook: Jos van Rey weet van geen wijken

In de ontnemingszaak vordert het Openbaar Ministerie drie ton aan wederrechtelijk verkregen voordeel dat Van Rey in de corruptiezaak genoten zou hebben. Het OM heeft Van Rey echter eerder een schikkingsvoorstel gedaan van 120.000 euro en is nog steeds bereid met dat bedrag genoegen te nemen. Van Rey wil echter niet meer betalen dan 40.000 euro. Hij heeft geen cent in eigen zak gestoken, betoogde hij donderdag. De berekening van het OM noemt hij ,,broddelwerk’.

Lees ook: De geruchtmakende corruptiezaak-Jos van Rey: dit kunnen we ervan leren

Vechten

Rechtbankvoorzitter Jacco Janssen vond dat beide partijen aan het ,,kruidenieren” zijn. ,,Waarom blijft u doorvechten?” hield hij Van Rey voor. ,,Het lijkt erop alsof u aan het vechten bent om het vechten.” Als de Roermondenaar akkoord gaat met een te betalen bedrag betekent dat niet dat hij schuld hoeft te erkennen, zei Janssen. ,,Maar u bent dan wel van alle ellende af.”

Lees ook: Van Rey: de man van wie je vriend of vijand bent

De rechtbank gaf OM en Van Rey uiteindelijk nog twee weken de tijd om er samen uit te komen, al heeft Janssen er weinig vertrouwen in dat dit lukt. Als er in die tijd geen akkoord wordt bereikt, doet de rechtbank op 12 december uitspraak.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen