Parijs

Zuid-Europese wijnboeren hebben last van koud voorjaar

Print
Zuid-Europese wijnboeren hebben last van koud voorjaar

Afbeelding: Getty Images

Slechte weersomstandigheden hebben voor een lagere wereldwijde productie van wijn gezorgd. Vooral in Frankrijk, Italië en Spanje zat de opeenvolging van koud voorjaarsweer en zomerse hitte wijnmakers dwars.

De Internationale Organisatie voor Wijn (OIV) rekent in een eerste schatting op een totale hoeveelheid van 263 miljoen hectoliter wijn. Dat is 10 procent minder dan vorig jaar. De sterke afname komt niet alleen door de invloed van het weer. Wat ook meespeelt is dat de wijnproductie in 2018 uitzonderlijk hoog was.

Frankrijk en Italië, de twee grootste wijnproducenten van de Europese Unie, hadden te maken met een afname van 15 procent. In Spanje kelderde de wijnproductie met 24 procent.

Ook buiten Europa daalden de volumes van wijnmakers. De belangrijkste Zuid-Amerikaanse wijnlanden, Argentinië en Chili, produceerden respectievelijk 10 procent en 7 procent minder. In de Verenigde Staten daalde de wijnproductie slechts 1 procent.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen