Nieuw leven voor oude hoeve

© René Gerats bij Nieuw Ehrenstein: “Waar mogelijk laten we de bouwsporen in het zicht.”

Waar kort geleden nog een bouwval was, bruist het nu van bedrijvigheid in de net geopende brasserie Nieuw Ehrenstein. Met de opening van het horecagedeelte is fase 2 van de ingrijpende restauratie van het boerderijcomplex in de Kerkraadse

Limburgs Erfgoed

De komst van laagdrempelige horeca was een van de voorwaarden, toen Stichting het Limburgs Landschap in 2015 delen van de Anstelvallei, inclusief hoeve Nieuw Ehrenstein, overnam van de Gemeente Kerkrade. “Het complex was zo vervallen, dat we in fases zijn begonnen met restaureren”, vertelt René Gerats, stafmedewerker projecten en beheer van Het Limburgs Landschap. Als eerste zijn alle daken gerepareerd. Met de ingebruikname van de brasserie is fase 2 afgerond. “Momenteel onderzoeken we hoe slecht de staat van het hoofdgebouw is. Door alles te strippen, hebben we ontdekt dat veel balken rot zijn. Dat weet je niet van tevoren. In het meest dramatische geval moeten we ze er allemaal uit halen. Een flinke kostenpost, waardoor we er misschien meer tijd voor moeten uittrekken. Maar liever dat dan inleveren op de kwaliteit.”

BakhuisHet uitgangspunt bij de huidige restauratie is dat het monumentale gebouw een nieuwe functie krijgt, terwijl tegelijkertijd het oude karakter zo veel mogelijk bewaard blijft. Gerats: “We proberen bouwsporen niet weg te moffelen, maar laten die waar mogelijk zien. Dat draagt bij aan het verhaal van het gebouw.” Een rondje in en om de brasserie maakt duidelijk wat die bouwsporen zoal zijn. “Vroeger was dit deel van de hoeve in gebruik als melkveestal en bakhuis. Toen we het gipsen plafond weghaalden, vonden we daarachter de authentieke eiken balken. Die hebben we in het zicht gelaten. Het bakhuis, dat eigenlijk op de nominatie stond om te worden gesloopt, hebben we toch hersteld. In een deel van de ruimte zijn nu de toiletten ondergebracht. Het liefste hadden we in het horecagedeelte ook de voormalige drinkbakken van de dieren bewaard, maar dat lukte niet. Zo moet je voortdurend keuzes maken, omdat elke ingreep financiële gevolgen heeft.”

DuivenBehalve binnen, zijn ook aan het exterieur van de oude stal allerlei historische sporen af te leiden, zoals de beluchtingsgaten voor het vee en de voormalige daklijn van het bakhuis. “Je ziet bijvoorbeeld ook nog de duivennissen zitten”, vertelt Gerats. “In vroeger tijden mocht alleen de landadel duiven houden. Die nestelden zich in kleine uitsparingen in de muren. Een lang leven was hun meestal niet beschoren: vaak eindigden ze als lekker hapje in de pan.”

Nu het horecagedeelte af is, kijkt Het Limburgs Landschap per vleugel hoe de restauratie verder gaat. De bedoeling is in elk geval dat in het hoofdhuis één of twee vakantiewoningen komen. “Idealiter kun je hier over vijf jaar slapen in een sfeer van rond 1850. Dan zijn de originele eikenhouten vloeren en schouwen gerestaureerd, hebben we de marmerschilderingen onder de latex vandaan gehaald en de verfijnde plafonds hersteld.” Gerats ziet het al helemaal voor zich: Nieuw Ehrenstein als centrum van activiteiten en bourgondisch genieten, te midden van de levendige Anstelvallei. Maar dat is nog even toekomstmuziek.

Op zondag 10 november organiseert Het Limburgs Landschap van 11.00-16.00 uur een open dag bij Nieuw Ehrenstein.

Tekst: Meyke HoubenBeeld: John Peters