Planbureau slaat alarm: kabinet haalt klimaatdoelen niet

Print
Planbureau slaat alarm: kabinet haalt klimaatdoelen niet

Eric Wiebes, minister van Klimaat. Afbeelding: ANP

Het eerder dit jaar gesloten Klimaatakkoord is niet genoeg om het kabinetsdoel van 49 procent minder CO2-uitstoot in 2030 te halen. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een nieuwe doorrekening van de klimaatplannen.

De doorrekening is een fikse tegenvaller voor het kabinet, dat ook nog eens worstelt met de stikstofcrisis. Het CO2-doel van het kabinet is om de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren fors terug te brengen: met 49 procent in 2030. Maar volgens het PBL komt de CO2-reductie met de huidige plannen uit op 43 tot 48 procent.

Het planbureau zegt daarbij dat er niet op gerekend hoeft te worden dat het maximum van 48 procent wordt gehaald. De oorzaak: door de bloeiende economie stoot Nederland de laatste tijd méér broeikasgassen uit. Fabrieken en olieraffinaderijen draaien op volle toeren. Ook het wegverkeer stoot weer meer CO2 uit.

Elektrisch rijden

Dat betekent volgens het PBL dat het kabinet méér maatregelen moet nemen om de CO2-uitstoot te verlagen. In het Klimaatakkoord besloot de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onder meer om elektrisch rijden minder te subsidiëren. Daarvan zegt het PBL nu dat mede daardoor het klimaatdoel uit zicht is geraakt.

In de Urgenda-zaak oordeelde de rechter dat Nederland volgend jaar al 25 procent minder CO2 moet uitstoten dan in 1990. Ook dat doel lijkt onhaalbaar. Eind juni besloot het kabinet tot een aantal maatregelen, zoals sluiting van de Hemwegcentrale in Amsterdam, om snel CO2 te besparen. Toen was ook al duidelijk dat die maatregelen niet voldoende waren.

Nieuwe maatregelen

Tijdens de ministerraad overlegt het kabinet vrijdag over nieuwe klimaatmaatregelen. Minister Eric Wiebes van Klimaat stuurt daarover na afloop zeer waarschijnlijk een brief naar de Tweede Kamer. Volgens Haagse ingewijden wordt het Klimaatakkoord niet opengebroken. Wel zal het kabinet extra maatregelen aankondigen om volgend jaar minder broeikasgassen uit te stoten.

De nieuwe zorgen komen bovenop de stikstofimpasse waaruit het kabinet een uitweg moet zien te vinden. Hierover moeten ook nog besluiten vallen. Mogelijk kondigt het kabinet CO2-maatregelen aan die óók zorgen voor minder stikstofuitstoot.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →