Zeg het maar...

Drukke avondwake verwacht op begraafplaats Tongerseweg Maastricht

Print
Drukke avondwake verwacht op begraafplaats Tongerseweg Maastricht

Tanja Olivers en deken Dautzenberg. Afbeelding: De Limburger

Maastricht / Itteren -

Voor het tweede jaar op rij gaat deken John Dautzenberg zaterdagavond voor in een avondwake ter ere van Allerzielen op de begraafplaats aan de Tongerseweg in Maastricht.

Voor de niet-gelovigen: wat houdt Allerzielen precies in?

Deken Dautzenberg: „Allerzielen op 2 november is de dag waarop de rooms-katholieken hun overledenen herdenken. Van oudsher is er dan een heilige mis, waarna de graven van gestorven familieleden worden bezocht. Het valt één dag na Allerheiligen. Op 1 november worden de heiligen en martelaren herdacht.”

Waarom is gekozen voor een avondwake?

„In het verleden hielden we ’s ochtends om elf uur een eucharistieviering in de kapel op de begraafplaats. Maar daar kwam heel weinig volk op af. Tien mensen. Meer niet. Vorig jaar zijn we voor het eerst naar de avond gegaan. Dat is heel goed bevallen”, zegt Dautzenberg. „Het was een stuk drukker. Rond de honderd man. We hadden zelfs een tekort aan grafkaarsjes. Die delen we uit aan de bezoekers”, vult parochie-vrijwilligster Tanja Oliviers aan.

Wie bedacht de nieuwe opzet?

Dautzenberg: „Het is een gezamenlijk initiatief van het kerkbestuur van de Sint Servaasbasiliek, de Algemene Begraafplaats Tongerseweg en uitvaartondernemer Sassen Dielemans Dickhaut Uitvaartverzorging. Overigens is er ’s ochtends ook nog steeds een mis, om 9.00 uur in de Servaaskapel.”

Hoe ziet het programma van de avondwake eruit?

Dautzenberg: „We verzamelen om 17.30 bij de oude ingang aan de Tongerseweg en lopen dan in een stemmige lichtprocessie naar de kapel. Het pad is verlicht met fakkels. Tijdens de mis verzorgen de Schola Gregoriana en trompettist Jean Lambrix de muziek. Ik schat dat het geheel ongeveer drie kwartier tot een uurtje duurt.”