Rotterdam

Situatie pensioenfondsen blijft kritiek

Print
Situatie pensioenfondsen blijft kritiek

Afbeelding: ANP

De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in oktober niet verbeterd, waardoor verlaging van de pensioenen voor miljoenen Nederlanders steeds dichterbij lijkt te komen.

De rente krabbelde weliswaar wat op, maar dit positieve effect werd afgevlakt door klappen op de financiële markten.

Volgens advies- en onderzoeksbureau Aon stagneerde de gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen op 101 procent. Beleggers werden begin oktober opgeschrikt door slechte macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten en Duitsland. Later in de maand werd het sentiment op de financiële markten wel wat beter door optimisme over een handelsovereenkomst tussen de VS en China en de ontwikkelingen rond de Brexit.

Of er straks gekort moet worden hangt af van het niveau van de graadmeters aan het einde van dit jaar. De situatie verschilt van fonds tot fonds. Vooral voor grote fondsen als ABP, PFZW, PME en PMT zal het waarschijnlijk moeilijk worden om hun financiële positie op tijd op orde te krijgen. De druk op de politiek is enorm. De grote fondsen waarschuwden onlangs dat massale pensioenverlagingen onder de huidige pensioenregels bijna niet meer te voorkomen zijn.

Lees ook:Pensioenverlaging ABP weer dichterbij

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen