Naam mascotte Museum Peel en Maas onthuld

Na intensief te hebben gepuzzeld, verscheen eindelijk de naam van de mascotte: Archie.

Na intensief te hebben gepuzzeld, verscheen eindelijk de naam van de mascotte: Archie. © Museum Peel en Maas

Museum Peel en Maas heeft woensdag tijdens de feestelijke onthulling haar mascottenaam gepresenteerd: Archie. De naam kwam tevoorschijn nadat kinderen in het museum speurden naar twaalf puzzelstukken, die in elke ruimte van het museum lagen verstopt. Deze stukken vormden samen, nadat de puzzel was voltooid, de naam Archie.

Redactie

Het museum deed oproepen via lokale en sociale media om inwoners mee te laten denken over een geschikte naam. Cultuurpad toetste vervolgens verschillende genomineerde namen onder de doelgroep: de kinderen. Deze kozen uiteindelijk voor Archie, een naam die bedacht en ingestuurd is door José van Dijnen uit Beringe. Zij won hiermee een museumarrangement voor een schoolklas. Volgens José verwijst de naam Archie naar archeologie, archiveren, geschiedenis en is het gewoon een leuke naam. Ze kijkt er naar uit een groep kinderen mee te nemen naar het museum: „Hartstikke leuk! Ik werk veel met kinderen vanwege Boswachterij De Kievit. Het lijkt me geweldig met een hele groep het museum te bezoeken.”

Educatie

Archie wordt de komende tijd steeds meer in het museum geïmplementeerd. Kinderen (en volwassenen) volgen de mascotte door het museum en komen zo leuke en interessante dingen te weten over de geschiedenis van Peel en Maas. De mascotte sluit aan bij de educatieve vernieuwingsslag bij het streekmuseum. Zo is er ook een nieuwe lesbrief voor het onderwijs gelanceerd. Scholen krijgen een educatief aanbod dat geheel op maat is afgestemd.

Tweede Wereldoorlog

De eerstvolgende tentoonstelling waar Archie in fungeert is die over de Tweede Wereldoorlog. Deze opent op 15 november samen met de totaal vernieuwde Deportatiekamer van Museum Peel en Maas. In het kader van 75 jaar bevrijding is binnen de tentoonstelling veel aandacht voor de oorlog in de regio, persoonlijke en interactieve ooggetuigenverslagen en de razzia’s. Kinderen komen via Archie veel te weten over de oorlog en ze kunnen gaan decoderen. Het museum, gelegen Aan de koeberg in Helden, is geopend op woensdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee