Neerse Jonid Verheijden: ‘Mijn band met Curaçao is sterk!’

Print
Neerse Jonid Verheijden: ‘Mijn band met Curaçao is sterk!’

Jonid Verheijden, haar grote liefde Hayrich en hun zoontje Dembe hebben Curaçao verruild voor Leudal. Afbeelding: Jonid Verheijden

Neer -

Als twintiger vertrok Jonid Verheijden voor een paar maandjes naar Curaçao. We zijn inmiddels 12,5 jaar verder. Uiteindelijk keerde ze afgelopen zomer weer terug naar haar roots in Limburg.

Met een grote glimlach heet Jonid me welkom. Op de achtergrond klinkt gepuf. We zijn namelijk in de sportschool die de man van haar zus runt. Gewoon in het Leudal. „Uiteindelijk komen we toch altijd weer bij elkaar uit”, zegt Jonid. Ze doelt daarmee op haar zus Dorthe. Zij was namelijk de aanleiding voor hun vertrek in 2007 naar Curaçao. Jonid legt uit: „Dorthe wilde voor haar afstudeerstage naar de Antillen. We zaten thuis, in Neer, aan de barbecue en ik heb spontaan geroepen dat ik wel mee zou gaan. Eigenlijk was dat een grapje. Maar ik wilde altijd al eens in het buitenland werken. Dus het werd snel al heel serieus.”

Retourticket

Het plan was om zes maanden te blijven. Beide dames hadden een retourticket gekocht, dus van blijven was geen sprake. Al na twee maanden was het voor Jonid duidelijk dat ze toch langer wilde blijven. „Toen ik rond die tijd ook nog een jaarcontract aangeboden kreeg bij de kapsalon waar ik werkte, wist ik het zeker.” Uiteindelijk neemt Jonid het vliegtuig terug naar Nederland, maar slechts voor een vakantie van twee weken. Ze keert direct terug en vindt snel een plek om te wonen: „Een studiootje in de straat waar ik eerder met Dorthe woonde!”

Nieuwbouwhuis

In de jaren die volgden, verhuisde ze nog verschillende keren. Totdat ze in 2010 de kans kreeg om een nieuwbouwhuis te kopen. Jonid lacht: „Ik vergeet het nooit meer. Ik had de sleutel van mijn nieuwe huis gekregen. Diezelfde dag trok orkaan Thomas over het eiland. Ik was bij een vriendin en het ging zo tekeer dat ik niet meer naar huis kon. Bij die vriendin stroomde het water door de woonkamer, dus ik was bang hoe ik mijn nieuwe huis zou aantreffen. Nou, dat was direct een goede test. Want ik had helemaal geen schade!”

Liefde

Ondertussen heeft Jonid het prima naar haar zin op Curaçao. „Je bent veel meer buiten, het sociale contact op zo’n eiland is veel makkelijker en we gingen regelmatig met vrienden wat drinken.” Jonid is niet de enige Nederlander op het eiland en er zijn dus genoeg mensen in dezelfde situatie. Dat schept een band. Tijdens het uitgaan leert ze Hayrich kennen. Een geboren Antilliaan, die wel jaren in Nederland woonde. Na een tijdje krijgen ze een relatie en wordt hun liefde bezegeld met zoontje Dembe.

Nieuw avontuur

Waarom Jonid dan toch heeft besloten om terug te komen naar Limburg? „Om Dembe een beter leven te kunnen geven. Hier is alles wat beter geregeld en zitten we dicht bij allebei onze families. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik wel weer toe was aan een nieuw avontuur.” Daarmee doelt ze op het feit dat ze in Leudal haar eigen kapsalon gaat openen. Die komt in hetzelfde gebouw als de sportschool van de man van haar zus. Over mijn vraag of ze Curaçao al mist, hoeft ze niet lang na te denken: „Nee, helemaal niet. Ik heb er meer dan twaalf jaar met veel plezier gewoond, hoor. Maar nu ben ik blij om hier te zijn. Maar ach, wie weet… Hayrich en Dembe zijn allebei op het eiland geboren, dus er is een sterke band.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen