Zeg het maar… Marc Hermans over het borstbeeld voor Nico Ploum

Print
Zeg het maar… Marc Hermans over het borstbeeld voor Nico Ploum

Marc Hermans (midden), samen met Joost Meijs (links) en Marc Charlier van de Stichting Kirchröadsjer Sjpetsiejaliteet. Afbeelding: Peter Trompetter

Kerkrade / Eygelshoven -

Rasentertainer Nico Ploum krijgt donderdag 28 november een eigen borstbeeld in de HuB, met dank aan Stichting Kirchröadsjer Sjpetsiejalieteet. Marc Hermans vertelt.

Waarom een borstbeeld voor Nico Ploum?

„Een plein hebben ze niet naar hem benoemd… Dus dachten we ‘waarom geen beeld?’”

Wanneer ontstond het idee?

„Ruim een jaar geleden zetten Joost Meijs, Marc Charlier en ik enthousiast en een beetje naïef een crowdfundingactie op.”

Viel het tegen?

„Er komt nogal wat bij kijken om zo’n beeld te realiseren, maar dank giften en een bijdrage van de Kerkraadse Rotary is het gelukt om een bronzen borstbeeld te laten gieten.”

Wie heeft het beeld gemaakt?

„De Kirchröadsjer meëdsjer Maria Stams en José Fijnaut van atelier Koppig Limburg. Zij hadden al een idee in klei klaar toen we bij hen aanklopten.”

Was het lastig om hem goed in een goed beeld te vangen?

„Ja. Nico was 89 toen hij stierf en heeft zijn hele leven gezongen of voorgedragen. Portretteer je hem als jongeman of als man op leeftijd? En blijkbaar is een borstbeeld met open mond een raar gezicht, dus heeft het een gesloten mond. Dat is nogal wennen.”

Wat betekent Nico Ploum nog steeds voor Kerkrade?

„Het Kirchröadsj zit in ons DNA en bepaalt onze identiteit. Nico bezong en beschreef zijn heemet. Hij was een romanticus en zijn nostalgische teksten raken mensen nu nog. En zijn bekendste nummer Kirchröadsjer Meëdsjer is een Limburgse carnavalsevergreen.”

Hoe ziet de onthulling uit?

„Voor aanvang van het derde Sjpetsiejalietètekonzeët in Theater Kerkrade wordt het beeld rond 19.00 uur onthuld in de HuB. Tijdens het concert is er speciale aandacht voor Nico en zijn liedjes en laten we een documentaire in wording over zijn leven en nalatenschap zien.”