TERUGLEZEN: Thijs H. voor de rechter: was hij psychotisch toen hij de moorden pleegde?

Links: Thijs H. tijdens zijn periode bij een Leidse studievereniging. Inzet: de opsporingsfoto die 8 mei door de politie verspreid werd.© Politie

Maandagochtend staat Thijs H. voor de tweede keer voor de rechter. De 27-jarige man uit Brunssum heeft eerder bekend dat hij in mei drie wandelaars heeft vermoord in Den Haag en op de Brunssummerheide. Hij zou psychotisch zijn geweest toen hij toesloeg, een analyse van het Pieter Baan Centrum moet daarover meer duidelijkheid geven.

Redactie

H. is in de afgelopen maanden geobserveerd in het Pieter Baan Centrum, mogelijk worden maandag de resultaten daarvan besproken tijdens de zitting in de rechtbank van Maastricht. De niet-inhoudelijke zitting start om 10 uur.

Thijs H. stak begin mei drie wandelaars dood in Den Haag en Heerlen. Zij lieten hun hond uit toen H. toesloeg. In augustus deed de 27-jarige Limburger een bekentenis, maar hij gaf aan dat ‘stemmen’ hem ‘opdrachten’ gaven om te moorden. Die opdrachten zouden onder meer via kentekens en nieuwsberichten zijn binnengekomen.

Lees ook: De zaak Thijs H.: de gebeurtenissen van dag tot dagDrugsgebruikHet Openbaar Ministerie zet vraagtekens bij de uitleg dat H. psychotisch was. In zijn computer zijn zoekopdrachten gevonden als ‘hoe moet je je gedragen als psychopaat’, ‘hoe kun je professionals als rechters en politie voor de gek houden’ en: ‘why do some good people become evil’.

Verslaggever Claire van Dyck is bij de zitting aanwezig. Volg het hier live: