Portretprijs voor Scott Bartner uit Maastricht

Print
Portretprijs voor Scott Bartner uit Maastricht

Het winnende portret ‘Tempête’. Afbeelding: Scott Bartner

Maastricht -

De Maastrichtse kunstenaar Scott E. Bartner heeft de Nederlandse Portretprijs 2019 gewonnen. Hij kreeg de onderscheiding zondag in Zeist voor zijn portret ‘Tempête’. De jury onder voorzitterschap van Rudi Ekkart omschreef het schilderij dat Bartner heeft gemaakt van zijn dochter als „spectaculair door gebrek aan spektakel”.

Volgens de jury straalt de geportretteerde jonge vrouw van Bartner „een combinatie uit van nukkig en tegelijk kwetsbaar en onzeker”.

„Het portret spreekt voor zichzelf: een onzekere jonge vrouw waarvan het gezicht het verhaal is, met een expressie die autonoom is en in zichzelf gekeerd. Enerzijds klassiek en passend in traditie, maar ook modern en hedendaags met een uitdrukking van een beladen, vermoeiend leven”, aldus het rapport van de beoordelaars.

Bartner is in 1960 geboren in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. en woont en werkt sinds 1993 in de Maastrichtse wijk Céramique. Hij gebruikt oude schildertechnieken en maakt voornamelijk olieverfschilderijen en getekende portretten.

Inzendingen

De Nederlandse Portretprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt. Dit jaar waren er maar liefst 1254 inzendingen, waarvan er uiteindelijk vijftig werden geselecteerd.

De andere prijzen gingen naar ‘Japans meisje’ (Little Ichiko) van Mooniq Priem (categorie 3D) en ‘Opa’ van Amy Verhoeff (categorie Jong Talent). De publieksprijs was voor Fulco de Vos met ‘De Fysicus’. De winnaars kregen samen een prijzenpakket ter waarde van 25.000 euro.

De kunstwerken van alle genomineerden zijn tot en met 17 november te zien op de expositie Het Portret in Slot Zeist.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen