Sandd-deal drukt op bedrijfsresultaat PostNL

© ANP

De overname van Sandd drukt overduidelijk op het resultaat van postbedrijf PostNL.

ANP

De onderneming rekent voor het slotkwartaal op een negatieve impact tussen de 15 en 25 miljoen euro, omdat synergievoordelen zich nog niet uitbetalen. Verder kampt het post- en pakketbedrijf bij zijn pakketdiensten met tragere groei. Die zorgde mede voor een lagere omzet.

Lees ook: Post én pakket versturen wordt duurder

Het postbedrijf gaat nu uit van een zogeheten onderliggend cash bedrijfsresultaat van 150 miljoen tot 180 miljoen euro. Eerder rekende PostNL op een bedrag tussen de 170 miljoen en 200 miljoen euro. Topvrouw Herna Verhagen benadrukt in een toelichting dat het niet om een bijstelling gaat. Volgens haar zijn de markten eerder geïnformeerd over de impact van de Sandd-deal.

Vacatures

De overname van Sandd, waar de minister eerder groen licht voor gaf, is ondertussen afgerond. De integratie van de activiteiten van Sandd gaat in december van start en moet in de eerste helft van volgend jaar worden afgerond. Postbezorgers van Sandd krijgen een baan aangeboden bij PostNL en overig personeel is uitgenodigd op openstaande vacatures te solliciteren.

Post

PostNL sloot het kwartaal af met een omzet van 636 miljoen euro, hetgeen 2 miljoen euro minder is dan een jaar eerder. Op de financiële markten werd door de bank genomen rekening gehouden met een omzetstijging.

Het onderliggende cash bedrijfsresultaat steeg met 2 miljoen euro naar 25 miljoen euro. Tegenover de daling van de postvolumes met 10,6 procent stond een stijging van de pakketvolumes van 11 procent. Dat laatste was minder dan voorzien.

Het aandeel van postbedrijf PostNL ging maandag in de uitverkoop op de Amsterdamse aandelenbeurs na de tegenvallende cijfers. Het aandeel raakte 9 procent van zijn waarde kwijt.