Buitenlands avontuur: ‘Deze ervaring neemt niemand mij meer af’

Nick Gommans heeft niet alleen Vietnam leren kennen, maar ook zichzelf tijdens zijn stageperiode. © Nick Gommans

Thuiskomen met een koffer vol onvergetelijke ervaringen. Dat was het doel waarmee Nick Gommans (23) uit Egchel eind augustus op het vliegtuig stapte. Tijdens zijn drie maanden durende stage in Vietnam leert de student Tuin- en Akkerbouw het land, de cultuur maar vooral ook zichzelf kennen.

Isabelle Vaessen

„Ruim een jaar geleden begon mijn zoektocht naar een geschikte buitenlandse stageplek, een vast onderdeel van mijn opleiding”, vertelt Nick. „Het oorspronkelijke idee was om naar de Verenigde Staten te gaan. Helaas wilden het met het stagebedrijf daar en het visum niet vlotten. Ik besloot in mijn eigen netwerk te gaan zoeken. De teeltadviseur die vaak over de vloer komt bij het chrysantenbedrijf van mijn vader, tipte me over Dalat Hasfarm, een groot glastuinbouwbedrijf in Vietnam. De positieve verhalen van andere studenten die hier hun stage hadden volbracht, trokken me over de streep. Ik wilde naar Vietnam.”

Naar Vietnam

Zo stapte Nick eind augustus op het vliegtuig naar het land dat hij drie maanden zijn thuis zou gaan noemen. „Helemaal alleen zette ik zaterdagochtend 31 augustus voet op Vietnamese bodem. In een half uur werd ik vanuit het vliegveld naar Dalat gebracht, een stad van tweehonderdduizend inwoners en mijn thuis voor de komende maanden. Onderweg werd ik verrast door de adembenemende natuur om me heen. De groene bergen en diepe dalen maakten steeds meer plaats voor de geluiden van het drukke Dalat. Het verkeer hier is niet te vergelijken met in Nederland. Toeteren is meer regel dan uitzondering en van voorrangsregels lijken ze hier nog nooit gehoord te hebben.” Eenmaal in Dalat begint het grote avontuur voor Nick. Tien weken brengt de Egchelnaar zijn werkdagen door bij Dalat Hasfarm. „Het bedrijf is met 180 hectare plastic kassen een van de grootste glastuinbouwbedrijven in Azië. Daarin worden voornamelijk chrysanten geteeld. Het is mijn taak om onderzoek te doen naar de kostprijs van de chrysanten.”

Land verkennen

Naast lange dagen door te brengen op zijn stagebedrijf, gebruikt Nick zijn weekenden om het land verder te leren kennen. „Vietnam is een ontzettend mooi land met veel afwisseling. Van miljoenensteden tot waanzinnige natuur, je vindt het hier allemaal. Daarnaast is Vietnam een populaire bestemming voor backpackers. Mijn vrije tijd gebruik ik dan ook voornamelijk om erop uit te trekken en nieuwe mensen te leren kennen. De hostels waar ik tijdens mijn weekendtripjes verblijf zijn een leuke en makkelijke manier om in contact te komen met anderen. Je leert snel mensen van over de hele wereld kennen.” Maar het buitenlands avontuur van Nick beperkt zich niet tot de grenzen van Vietnam. „Op dit moment zit ik voor een paar dagen in Bangkok, de hoofdstad van Thailand en volgend weekend ga ik naar Singapore. Als je dan toch in de buurt bent moet je ook van de gelegenheid gebruikmaken, niet waar?”

Onvergetelijke ervaringen

Maar langzaam komt ook de eindstreep van het buitenlands avontuur in zicht. „Ik kijk terug op een onvergetelijke ervaring en zou dit nooit willen missen. Natuurlijk heb ik ook wel moeilijke momenten gehad, maar wanneer je jezelf oppakt, naar buiten gaat en het land leert kennen, maakt de eenzaamheid snel plaats voor een gevoel dat nauwelijks te beschrijven valt. Ik heb in de afgelopen maanden onwijs veel mensen leren kennen. Ik heb het land en cultuur leren kennen, maar ook mezelf. Ik heb mijn eigen grenzen opgezocht en verlegd. Maar bovenal heb ik een hoop onvergetelijke ervaringen om over een kleine maand mee naar huis te nemen. Dat neemt niemand mij meer af.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal