Venlose stadsdelen vieren het feest van Sintermerte

Op alle locaties wordt het spel van Sintermerte en ‘d’n erme’ opgevoerd. © Bart Douben

In de hele gemeente Venlo wordt deze week het feest van Sintermerte gevierd. Hout-Blerick trapte afgelopen vrijdag al af, ook de overige stadsdelen houden deze eeuwenoude traditie in ere.

Marcel van Lier

Steyl bijt de spits af. Donderdag 7 november verzamelt de Steyler jeugd zich om 18.15 uur op de hoek van de Frankenstraat en Keramiekstraat om vervolgens met muziek van de joekskapellen De Kaetelaers en Petatte Nelke in optocht naar de Patersplak te trekken. Daar gaat een uur later de troshoop in de fik.

Belfeld volgt een dag later. Begeleid door harmonie Kunst na Arbeid trekt de stoet om 19.00 uur vanaf de Hamar naar de Patersplak waar om 19.30 uur het St. Maartensvuur wordt ontstoken. Voor het zwaaien met ‘zjwingelpotten’ is een aparte plek ingericht.

In Venlo-Noord vertrekt de lampionoptocht diezelfde avond om 18.00 uur bij de Witte Kerk, de troshoop ligt zoals elk jaar op het voormalige Kovertoterrein aan de Karbinderstraat. In Venlo-Zuid met de jeugd een uur langer wachten. De lampionoptocht trekt vanaf de Onze Lieve Vrouwekerk naar de houtstapel op de Maasoever. De hele dag worden in de Zuidpilaar en het ziekenhuis oliebollen verkocht voor een goed doel.

In Blerick staat de heilige zaterdag rond de klok van 17.15 uur een stuk van zijn mantel af aan de bedelaar. Dat gebeurt zoals gewoonlijk voor en in de Antoniuskerk. Drumfanfare Blerickse Herten, harmonie Sint Caecilia en joekskapel Me Dunk musiceren tijdens de optocht naar het Schepenenplein, waar om 18.15 uur het vuur wordt ontstoken. Deze locatie is gekozen vanwege werkzaamheden rond het Lambertusplein. Ook Velden en Lomm vieren Sintermerte op 9 november, net als Tegelen. Na afloop van de mis van 17.30 uur in de St.Martinuskerk vertrekt de stoet met schutterij St.Martinus voorop en muziek van harmonie Sempre Avanti naar de parkeerplaats bij het NS-station, waar wethouder Vervoort rond 18.40 uur de troshoop in vuur en vlam zal zetten. Maandag wordt in alle basisscholen getrakteerd op mandarijnen.

Venlo eert zijn patroonheilige een dag later. De dekenale St.Martinuskerk is zondag om 17.00 uur het decor voor het Sintermertespel. Daarna trekken de kinderen met hun lampions onder muzikale begeleiding van Harmonie Venlo en de kapellen Dreej Daag Um, Volle Petat en VSO ’t Hetje naar het Nolensplein, waar om 18.00 uur de houtstapel in vuur en vlam wordt gezet. Ook in Arcen is Sintermerte op 10 november, daags voor zijn naamdag.