Neerkants museum herdenkt eerste radio-uitzending met expositie en lezing

Museum Techniek met ’n Ziel herdenkt de eerste radio-uitzending van 6 november 1919 met een expositie en een lezing. © Getty Images

Honderd jaar na de eerste officiële radio-uitzending in Nederland herdenkt museum Techniek met ’n Ziel aan de Dorpsstraat 23 in Neerkant dit feit op zondag 10 november met verschillende activiteiten op het gebied van radio.

Redactie

Schrijver en samensteller Gidi Verheijen verzorgt om 14.00 uur een lezing over zijn boek: Hans Idzerda 100 jaar radio omroep. Op 6 november 1919 verzorgde Idzerda de eerste radio-omroepuitzending met een zelfgebouwde radiozender op een golflengte van 670 meter. Hij had hiervoor een vergunning. Vanaf 1914 was Idzerda ook de eerste Nederlandse radiofabrikant. Verheijen heeft al een aantal boeken over de radio op zijn naam staan. Het bijwonen van de lezing is gratis.

Boven in de vergaderruimte van het museum is een tentoonstelling ingericht over de ontwikkeling van de radio en geven de zendamateurs van Veron afdeling 53 uit Helmond demonstraties hoe in het verleden mensen over de hele wereld verbinding met elkaar wisten te krijgen via radiozenders. De tentoonstelling 100 jaar radio is tijdens de openingstijden van het museum gratis te bezoeken in de periode van 2 tot en met 10 november.