In heel Parkstad wordt vasteloavend afgetrapt: een overzicht

© Peter Schols/MGL

De pekskes, heudjes en schmink mogen deze week de kast weer uit om lijf en leden mee te versieren en te verfraaien. Soort- en lotgenoten in de hele regio zoeken elkaar op en geven als ‘duuvels’ op de elfde van de elfde een enorme klap op de kist die ‘vasteloavend’ heet. Voor alle liefhebbers daarom hier een niet compleet overzicht van activiteiten en evenementen in Parkstad op en rond de elfde van de elfde.

Hub Bertrand

Brunssum had zaterdag de première: in de Koempelclub is toen de winnaar gekozen van ‘t Broenssems Leedje: duo Toujour met het nummer Sjpass en plezeer. Of ze dat zaterdag 10 november mogen zingen tijdens Aod òp Nuj is bij ons niet bekend, feit is dat die avond het vijfde seizoen op het Burgemeester van Grunsvenplein in Heerlen vanaf 18.11 uur met tal van optredens in gang wordt geschoten. Het programma loopt tot 1.00 uur, de toegang is gratis. Info: www.aodopnuj.nl.

Kerkrade, Hoensbroek, Schimmert, Waubach

Daags erna zijn Kerkrade, Hoensbroek, Schimmert en Waubach aan zet. Vanaf 15.11 uur treedt op de Markt in Kerkrade een keur aan artiesten op, voorafgegaan ’s ochtends om 10.00 uur door een Heilige Mis in de St. Lambertuskerk. De toegang tot de optredens is gratis. In Hoensbroek houdt het CCH in Kasteel Hoensbroek haar Breuker Vastelaovesleedjes Konkoer. De aanvang is om 20.30 uur. Kijk voor actuele informatie op www.cch-gebrook.nl. De Taarbreuk in Schimmert openen de elfde van de elfde hun seizoen om 20.11 uur in Café Os Heim, op zaterdag 16 november wordt in het Gemeenschapshuis Schimmert tijdens het liedjeskonkoer vanaf 20.00 uur gestreden om de sjlager van Schimmert. Info: www.taarbreuk.nl. In Waubach gaat D’r Sjtee Uul van start om 19.00 uur met een mis in de kerk in Lauradorp. Aansluitend vindt bij Gemeenschapshuis D’r Sjtee Uul het hijsen van de verenigingsvlaggen plaats en is er een feestavond. Zie www.cvdersjteeuul.nl.

Brunssum, Schinveld

Vrijdag 15 november staat Brunssum met een scala aan optredende artiesten in het teken van de proclamatie van de Stadsprins 2020, tevens de nieuwe heerser van CV De Streupers. Plaats van handeling is de Brikke Oave. Aanvang 19.11 uur, toegang gratis. Informatie www.streupers.nl.

Sjilvend Alaaf houdt dezelfde avond het Sjilvends Leedjes Konkoer in Meetpoint. Raadpleeg voor actuele informatie de Facebook-pagina van de vereniging.

Simpelveld, Eikenderveld, Voerendaal, Bocholtz, Kerkrade

Op zaterdag 16 november is in Simpelveld in Partycentrum Oud Zumpelveld de Schlagerzietsong van CV De Woeësjjoepe, aanvang 20.33 uur. Daags erna is in dezelfde zaal de Damenzietsong vanaf 14.30 uur. Info: www.woeesjjoepe.nl. Diezelfde zaterdag vindt in Brunssum in de Brikke Oave vanaf 19.45 uur het zevende Parkstad Verentreffen plaats (zie gelijknamige Facebookpagina), terwijl de Eekheuëre om 20.33 uur hun seizoen openen in café Dingus (www.eekheuere.nl). Ook de Kaatboere in Voerendaal en het jubilerende Kalk aan de Boks in Bocholtz (6 x 11 jaar) trappen het weekend van 15 en 16 november af. Kijk op de websites van de verenigingen voor actuele gegevens. In Heidsjer Trefpunt in Kerkrade-West proclameert de Vasteloavends Verain Kirchroa-West met een bal en optredens van artiesten haar nieuwe prins. Aanvang 19.00 uur. Info: www.vvkw.nl.

Heerlerheide, Landgraaf

Zondag 17 november tenslotte begint in het Corneliushuis in Heerlerheide om 17.11 uur de receptie 11 x 11 jaar van de jubilerende Bokkeriejesj (www.bokkeriejesj.nl). Ook wordt die dag in Landgraaf door het Perpluu Comité het Oape Landgraafs Carnavalsmoeziek Konkoer gehouden (www.olck.nl). De aanvang is om 15.11 uur.