Limburgers in uniforms: Luitenant-kolonel Yvonne Schroeder uit Koningsbosch

© Jean-Pierre Jans

Deze Limburgers staan ’s morgens niet lang voor de kledingkast te turen. Ze dragen een uniform naar het werk. Van pilotenpak tot toga, iedereen ziet meteen wat ze doen voor de kost. Zo ook Yvonne Schroeder uit Koningsbosch.

Jasmijn Mulkens

„Een gevechtspak is een pak zonder tierlantijnen. Een naamlint, mijn rangonderscheidingstekens, mijn onderdeelembleem, de Nederlandse vlag en het wapen van mijn eenheid. That’s it. Maar het is wel een duidelijk pak. Kostuums van de marechaussee worden nog wel eens verwisseld met die van de politie en die van de marine met die van de brandweer. Maar een gevechtspak met camouflagepatroon is onherroepelijk herkenbaar: militair. Punt.

Ik draag daarnaast een ‘dagelijks tenue’, ons nette pak. Dat is het uniform van onderscheidingen, zoals medailles en draagspelden. Zelf heb ik een stuk of negen medailles, onder meer voor mijn missies naar voormalig Joegoslavië en Afghanistan. Gelukkig stelt Defensie paal en perk aan het aantal medailles dat je op je borst mag dragen. In tegenstelling tot Amerikaanse militairen, die net kerstbomen lijken.”

Lees hier het hele interview met Yvonne Schroeder en bekijk 4 andere geportretteerde Limburgers in uniforms.