Folkmuziek van The Fureys in Theater Landgraaf

Ervaren muzikanten op de planken van Theater Landgraaf. © The Fureys/André Kok

De folkband The Fureys uit Ierland verzorgt zaterdag 23 november een concert in Theater Landgraaf. Het aanvangstijdstip is 20.15 uur. De entree bedraagt 22,50 euro.

Wil Wagenvoort

Dit jaar bestaat de band 41 jaar en dat viert ze met een uitgebreide tournee waarmee ze ook Nederland aandoet. De band, die bij oprichting bestond uit de vier broers Eddie, Paul, George, Finbar Furey en Davey Arthur heeft tientallen albums uitgebracht en stond in verschillende landen in de singles- en albumlijsten. Hits als When You Are Sweet Sixteen, The Green Fields of France, The Lonesome Boatman, I Will Love You en The Red Rose Café komen tijdens de show voorbij.

Thuisland

In de loop der jaren hebben er verschillende wisselingen in de bezetting plaatsgevonden. Eddie en George Furey zijn de overgebleven leden. Ze zingen, spelen gitaar, mandoline, banjo, bodran en laten zich bijstaan door de doorgewinterde kroegmuzikanten Camillus Hiney (accordeon, fluit), Tony Murray (bas) en Pio Ryan (banjo). The Fureys ademen hun thuisland: muzikaal brengt de band traditionals, balades en jiggles op merendeel oorspronkelijke en akoestische instrumenten. Ook de anekdotes in onvervalst dialect brengen de bezoeker naar Ierland.

André Kok speelt als gastviolist mee met The Fureys. Hij is de vaste violist in de ‘A Tribute to John Denver’ band van Jimmy Duchateau.