Wordt Aida tot leven gewekt in Beekdaelen?

Frans Schreurs. © Françoise Petersen

Het oude Egypte. Aida is een slavin van prinses Amneris, de dochter van de Egyptische farao en ze begeert legerkapitein Radames hevig. Deze gevoelens zijn echter niet wederzijds. Radames heeft een heimelijke liefdesrelatie met Aida. Zij is de dochter van de koning van Ethiopië en dat weet niemand in Egypte. Dit zorgt voor complicaties die eindigt in een liefdesdrama.

Françoise Petersen

Toneelregisseur Frans Schreurs (86 jaar) woont met zijn vrouw Paula in Puth. Hij heeft al meer dan veertig toneelstukken geregisseerd en mag daar trots op zijn na lovende recensies. „Het creatieve zit in onze familie. Mijn zussen schilderen”, zegt Frans, terwijl hij naar de schilderijen wijst die aan de muur hangen. „Met die creativiteit wilde ik iets doen. In combinatie met mijn ambitie om iets met mensen te doen, kwam ik uit op het regisseren van toneelstukken. Ik vind het geweldig om met mensen te werken en hun te laten uitstijgen boven hun eigen kunnen. Je ziet ze glunderen als ze een groot applaus in ontvangst mogen nemen en dat vind ik mooi om te zien.”

In eigen hand

„Eén van mijn eerste producties is alweer een hele tijd geleden. Zeker vijftig jaar. Deze heette De Grote Groezel en ging over milieuvervuiling. Dit stuk is uitgevoerd met kinderen van de toenmalige basisschool in Puth. Het ging over de mensen die protesteerden tegen het vuil dat op de vuilnisbelt kwam en de ratten die er leefden. We hebben er hard aan gewerkt. Niet alleen het toneelspelen hadden we in eigen hand. Ook de plastic pakken en het hele decor hadden we zelf gemaakt. Heel apart is dat we rook door plastic buizen lieten komen, wat alles nog levendiger maakte. Dit stuk zal me altijd bijblijven. Daarnaast heb ik onder andere Jesus Christ Superstar, De Toverfluit, Grace en een eigen geschreven stuk De Wereld van Tanne Boston geproduceerd.”

Droom

„Mijn droom is om Aida nog eens over doen. Ik heb deze al een paar keer succesvol uitgevoerd in een ver verleden. Van oorsprong is dit een opera van Verdi die ik heb herschreven tot toneelstuk. Een spel voor jong en oud door jong en oud. Wat ik zo mooi vind aan dit stuk is dat je hier heel veel creatieve ideeën in kwijt kunt. Niet alleen in het schrijfwerk, maar ook in het decor en alles eromheen. Je hebt grote olifanten nodig, mensen die hier op zitten en ook deze weten te duwen, een piramide en heel veel toneelspelers en figuranten om dit stuk tot een mooi, groots geheel te maken.”

Uitdaging

Dat is een heel grote uitdaging. Zeker in de tijd waar technologie hoogtij viert. „Ik hoop dat er mensen zijn die interesse hebben hieraan mee te werken. Buiten de toneelspelers en figuranten, zijn er ook een koor en muziekgezelschap nodig en heel veel toewijding. Mijn doel daarbij is om een leuke en gezellige groep samen te stellen, waarbij we samen tot een mooie en creatieve productie komen, waar nog lang over nagepraat kan worden in heel Beekdaelen. Met mijn 86 jaren ben ik iemand die graag zit, maar niet achter de geraniums. Dus ik hoop dat mijn droom in 2020 uit kan komen!”

Wie interesse heeft, kan contact opnemen met jo-vandenbroek@ziggo.nl