Mijnwater wint in Parijs mondiale duurzaamheidsprijs

Louis Hiddes, de grote aanjager en pionier achter Mijnwater bv, in de energiecentrale van het sportcomplex in de Heerlense wijk Bekkerveld. © Annemiek Mommers

Het Heerlense energiebedrijf Mijnwater heeft maandag in Parijs de Grote Prijs voor duurzame infrastructuur gewonnen bij de uitreiking van de Green Solutions Awards 2019.

Siebrand Vos

Uit de hele wereld waren 32 energieprojecten geselecteerd voor de Green Solutions Awards. ‘Allemaal projecten die mensen in het vak inspireren’, aldus de jury. De uitreiking vond plaats tijdens de Batimat, een grote handelsbeurs voor de bouwsector in Frankrijk.

De competitie begint nationaal en kent een internationale finale. Inzendingen waren afkomstig uit de hele wereld, van China tot Brazilië en Congo. Trends die werden gesignaleerd waren hergebruik van bouwmaterialen, low-tech uitvindingen, biologische bouwmaterialen en de ‘terugkeer van de natuur in de stad’.

Interesse

De nieuwe directeur Angelique Palmen, oprichter Louis Hiddes en Herman Eijdems van Mijnwater namen een van de vier te verdelen Grote Prijzen in ontvangst. De prijs vergroot de potentiële interesse in de in Heerlen ontwikkelde techniek.

‘De hele wereld kijkt met veel interesse naar Mijnwater vanwege de manier waarop duurzame energie via een ondergronds leidingennetwerk circuleert van en naar aangesloten woningen, gebouwen en industrie in Heerlen en Parkstad Limburg’, meldt het organiserende platform Construction21.

LEF

Mijnwater bv is een jaar geleden overgenomen door het Limburgs Energiefonds (LEF). Het bedrijf werd in 2003 opgezet door de gemeente Heerlen en in 2014 verzelfstandigd. De gemeente bleef vooralsnog enig aandeelhouder. Het LEF nam Mijnwater bv over omdat het over de financiële slagkracht beschikt om schaalvergroting mogelijk te maken. Om echt een doorslaggevende rol te kunnen spelen, heeft het energiebedrijf privaat kapitaal nodig.