Ontslagen Polen kunnen toch Nederlandse ww-uitkering opstrijken
De ‘graat in de keel’ van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken (D66) is terug op de Europese agenda. — © ANP
Nederland moet waarschijnlijk toch slikken dat arbeidsmigranten die hier hebben gewerkt tot zes maanden ww kunnen opstrijken in hun eigen land. Het voorstel, dat door D66-minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees eerder nog een ‘graat in de keel’ werd genoemd, is in Brussel uit de ijskast gehaald.
Koolmees meldde zondag aan de Tweede Kamer dat het Europees Parlement (EP) onlangs heeft besloten het dossier te heropenen, nadat het voor de zomer op de lange baan was geschoven. De onderhandelingen worden binnenkort hervat. Daarbij is Koolmees er niet in geslaagd ervoor te zorgen dat het hoofdstuk over werkloosheid helemaal opnieuw wordt uitonderhandeld. Dat gebeurt slechts met een beperkt deel van de conceptafspraken, wat volgens de minister ‘nadelig’ is voor Nederland.
De verruiming van de ww-mogelijkheden voor arbeidsmigranten is in Den Haag zeer omstreden. Nederlandse politici zijn bang dat hier ontslagen werknemers in bijvoorbeeld Polen hun Nederlandse ww-uitkering zullen opstrijken, zonder dat er controle is op de voorwaarden die Nederland daaraan verbindt, zoals de sollicitatieplicht. Omdat Nederlandse ww-uitkeringen veel hoger zijn dan Poolse salarissen, ontbreekt de prikkel om actief op zoek te gaan naar werk, is de vrees. Volgens Koolmees tart het voorstel ‘het rechtvaardigheidsgevoel’.
Gelijkgezinde lidstaten
Daarin staat hij niet alleen. Ook Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, België en Luxemburg verzetten zich eerder tegen het voorstel, dat deel uitmaakt van een veel uitgebreidere verordening waarmee de sociale zekerheidsstelsels in Europa beter op elkaar afgestemd moeten worden. Volgens de woordvoerder van Koolmees blijft de minister met gelijkgezinde lidstaten optrekken om ‘de uitkomst onze kant op te krijgen’. Maar, zo stelt deze, ,,we gaan niet op alle punten onze zin krijgen, dat is zeker.’’
Voorlopig zijn het EP, de Europese Commissie en huidig EU-voorzitter Finland eerst aan zet. Uiteindelijk komt het voorstel terug in de Europese Raad van Ministers, waar een simpele meerderheid van de helft plus één niet genoeg is. ,,We blijven inzetten op een zo gunstig mogelijk compromis voor Nederland’’, aldus Koolmees’ zegsman.