Huis ‘verborgen’ familie Ruinerwold leeggehaald op verzoek van gezin

© EPA

De boerderij in Ruinerwold waar een gezin jarenlang ‘verborgen’ heeft gezeten, is maandag leeggehaald. Dit is gebeurd op verzoek van de bewoners. Een verhuisbedrijf heeft de spullen uit de boerderij meegenomen.

Redactie

In het huis woonde vader Gerrit Jan van D. met zijn zes kinderen sinds 2010 in afzondering. Het huis werd gehuurd door de Oostenrijker Josef B.

Lees ook: ‘Spookgezin’ Drenthe hield crematie moeder ‘strikt geheim’

De persoonlijke spullen van de bewoners worden opgeslagen zolang het nodig is. Het leeghalen van het pand is mogelijk omdat het strafrechtelijk onderzoek op die plek afgerond is. Wel blijft de plek de komende tijd bewaakt. Volgens de gemeente, die de ontruiming bevestigt na berichtgeving van RTV Drenthe, is het pand inmiddels geen plaats delict meer.

Lees ook: ‘Vader’ en klusjesman langer vast in zaak rond ‘spookgezin’ in boerderij Ruinerwold

Vorige week woensdag namen de betrokken rechters, de officier van justitie, beide advocaten en een griffier een kijkje bij het huis. Dit gebeurde in een vroeg stadium van het onderzoek omdat het huis van een verhuurder is, die vanaf nu weer eigendom heeft over het pand. ,,Zodra het huis wordt vrijgegeven na het onderzoek door de politie gaat het weer terug naar de verhuurder. Ze wilden daarom voor die tijd kijken.’’ Of het huis nu al is vrijgegeven, is niet bekend.

Lees ook: Rechtbank gaat zelf kijken in ruimtes boerderij Ruinerwold waar jongeren zouden zijn vastgehouden

Vader Gerrit Jan van D. en de Oostenrijker Josef B. zitten nog zeker negentig dagen in voorarrest. De volwassen kinderen verblijven op een externe, geheime locatie waar zij hulp krijgen van diverse instanties. De politie doet op dit moment onder meer een dna-onderzoek naar de familie.