Agenten helpen bij bevalling op snelweg: ‘Het was superspannend’

Jordy Dresen (links) en zijn collega Tarik Talhaoui. © René Corten

Beschuit met muisjes zondagavond op de meldkamer van de politie. Daar is de goede afloop gevierd van de noodbevalling die eerder die dag begon op de vluchtstrook van de A2. Alles verliep voorspoedig. „Dit soort bevallingen is heel zeldzaam.”

Benti Banach

Jordy de Verlosser, wordt hij al door zijn collega’s genoemd. Jordy Dresen (36) beseft dat hij met zijn optreden zondagavond langs de A2 bij Born mogelijk een leven heeft gered. Maar een held? „Nee, ik heb gewoon mijn werk gedaan”, zegt de agent van de politie Echt over de spectaculaire bevalling waarbij hij heeft geassisteerd.

„We kregen het bericht uit de meldkamer dat we mogelijk moesten assisteren bij een bevalling langs de A2”, kijkt Dresen een dag later terug. Bevalling? Hij keek zijn collega aan en kreeg het even benauwd. „Onderweg naar de auto kregen we een nieuw bericht: ‘jullie zijn de eerste patrouille ter plekke, ambulance en collega’s zijn onderweg’. Toen kregen we het nog warmer. Ik dacht: oké, maar jullie moeten me er wel doorheen loodsen.”

Vluchtstrook

Iets voorbij tankstation het Anker zag hij de auto in zuidelijke richting op de vluchtstrook staan. „Ik liep naar de vrouw in de auto en zag meteen dat het niet lang meer zou duren. De vliezen waren gebroken, het vruchtwater kwam eruit. Ze was aan het puffen. Ik heb via de meldkamer gevraagd wat ik moest doen.”

Dresens opdracht was zo snel mogelijk van de snelweg af te komen, want de vluchtstrook is veel te gevaarlijk. Waarheen dan? „Eerste afslag, naar hotel Amrath.” In de auto zaten ook de gestresste vader en een tweejarig zoontje. Dresens collega Tarik Talhaoui ving hen op in de politieauto. Dresen nam zelf plaats achter het stuur naast de vrouw. Samen reden ze naar hotel Amrath. „Het was superspannend, want het kon ieder moment gebeuren. Dat risico hebben we genomen.”

Handdoeken

De meldkamer riep intussen de dichtstbijzijnde verloskundige op, Manon de Bruyn uit Born, en informeerde het hotel over wat er stond te gebeuren. Nog even werd overwogen om een hotelkamer vrij te maken. Maar daar was geen tijd meer voor. Toen Dresen via de berm de parkeerplaats van Amrath opdraaide, stond daar hotelpersoneel klaar met een stapel steriele handdoeken.

Verloskundige De Bruyn was binnen vijf minuten ter plaatse. „Ik heb snel de spullen klaargezet en mijn handschoenen aangetrokken. Toen ik bij de auto aankwam, zag ik het hoofdje al een klein stukje. De moeder was niet in paniek, ze reageerde zoals een moeder met persdrang normaal reageert”, herinnert de verloskundige zich.

Ze wilde een zo goed mogelijke houding voor de baby creëren, zette de bijrijdersstoel plat in de achterste stand en legde de benen van de moeder op het dashboard. Nog geen tien minuten later kwam het jongetje ter wereld. De Bruyn: „Toen hebben we ervoor gezorgd dat de trotse papa in alle rust de navelstreng kon doorknippen. Dat kon makkelijk omdat er verder geen complicaties waren.”

Na afloop is het jongetje in een couveuse gelegd en per ambulance naar het ziekenhuis in Heerlen gebracht. Daar, maar ook op de meldkamer in Maastricht, zijn ’s avonds beschuit met muisjes uitgedeeld. Op het nieuwe leven, op de goede afloop.

Uitgeteld

De moeder was volgens De Bruyn weliswaar uitgeteld maar hield nog geen rekening met een bevalling. Ze twijfelt of dit een zogeheten stortbevalling was, waarbij de moeder onverwachts en razendsnel bevalt. „Dit soort bevallingen is heel zeldzaam, voor mij was het de eerste keer. Maar ik weet uit ervaring dat het bij snelle bevallingen eigenlijk altijd goed gaat.”

Jordy Dresen was aanwezig bij de twee bevallingen van zijn vrouw, maar aan die ervaring heeft hij niet veel gehad. „Dat was heel anders, iets van mezelf. Nu heb ik vooral instinctief gehandeld.” Volgens Manon de Bruyn hebben Dresen en alle andere betrokkenen uitstekend werk geleverd. „Mooi om te zien hoe goed de hulpdiensten op elkaar zijn ingespeeld, de rust bewaren en er het beste van maken.”

Moeder en zoon maken het volgens de politie goed, maar willen voorlopig met rust worden gelaten.