Cijfers

Voeding trekt de kar voor DSM

© ANP

Speciaalchemieconcern DSM heeft in het derde kwartaal een hogere omzet in de boeken gezet. Die stijging was voornamelijk te danken aan de tak voor voeding. De materialentak kampte met een kwakkelende Chinese en Europese auto-industrie. Niettemin handhaaft DSM zijn verwachtingen.

Redactie

De totale omzet steeg met 1 procent tot een kleine 2,3 miljard euro. Op eigen kracht stegen de onderliggende opbrengsten bij de voedingsdivisie met 4 procent tot ruim 1,5 miljard euro. Bij de materialendivisie, die bijvoorbeeld plastics, coatings en kunstharsen voor de industrie maakt, was sprake van een omzetkrimp van 7 procent.

Door aanhoudende zwakte in de Chinese en Europese autobranche zat vooral de verkoop van hoogwaardige plastics in het slop. Die sector kampt naast de gevolgen van de handelsoorlog ook met afzwakkende wereldwijde economische groei.

Solide

Bij voeding was de verkoop van ingrediënten voor diervoeding „solide”, terwijl de resultaten bij voedingsstoffen voor menselijk gebruik iets minder waren. Op vlak van diervoer heeft DSM nog enkele grote onderzoeksprojecten lopen. Zo wil het concern eind 2020 of begin 2021 de markt op met een voedingsstof die methaanuitstoot door koeien moet tegengaan.

„In een zeer ruwe schatting verwachten we dat de totale markt hiervoor zo’n 1 à 2 miljard euro waard is”, zei financieel topvrouw Geraldine Matchett over het project, dat de naam Clean Cow draagt. Volgens Matchett lopen bij andere bedrijven vergelijkbare projecten, maar is DSM het verst gevorderd met de methaanverlagende toevoeging. „We hebben onderzoek gedaan in Canada, Europa en Nieuw-Zeeland, dus we hebben al het papierwerk al.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal