Muzikale theatervoorstelling ‘Modder, mist & helder licht’

Een Bailey-brug over het kanaal Wessem-Nederweert tegen het einde van WOII. © Fanfare St. Liduina Kelpen-Oler

Onder de noemer ‘De sprong naar bevrijding en vrijheid’ vindt in de Ellenhof in Ell een muzikale theatervoorstelling plaats rond een beslissende fase in WOII voor Leudal. Op vrijdag 22 en zaterdag 23 november wordt om 20.00 uur de voorstelling ‘Modder, mist & helder licht’ uitgevoerd.

redactie

Deze muzikale theatervoorstelling staat symbool voor het begin van 75 jaar bevrijding van Kelpen-Oler, Grathem, Ell en Hunsel in november 1944, toen de Belgische Brigade Piron en Engelse troepen na maandenlange belegering eindelijk een doorbraak forceerden over het kanaal Wessem-Nederweert. Die belegering kostte de nodige levens waarbij onder andere boerderijen, de slechts acht jaar oude Liduina-kerk van Kelpen-Oler, twee windmolens en meer, volledig verwoest werden door granaat- en mortierbeschietingen vanachter dat kanaal.

Hoe modder, mist, vijandelijk vuur en bittere herfstkou, de brigade Piron er niet van weerhield om in november 1944 de cruciale oversteek te maken over het kanaal Wessem-Nederweert komt in deze voorstelling tot uitdrukking. Persoonlijke verhalen, opgetekend uit de dagboeken van Theo Peeters uit Kelpen-Oler en Lei van Geleuken uit Ell/Hunsel en een getuigenis van Jan Geraats uit Oler, dienen hierbij als leidraad. Een verteller brengt beide verhaallijnen van tekstschrijvers Peter Velter en Ton Bosmans samen. De fanfares van Kelpen-Oler en Hunsel, koor Join Us uit Ell en diverse solisten beelden samen uit hoe de mensen aan weerszijden van het kanaal weer letterlijk met mekaar in verbinding komen en de bevrijding van de onderdrukkers een feit is.

Tickets á €10,00 zijn verkrijgbaar bij Grandcafé Bie de Tied Kelpen-Oler, Spar Derksen Ell en de Hobbyist Hunsel. Info: Anne de Graef, tel. 06-55760202