Oostrum lanceert nieuw vrijwilligersplatform

Burgemeester Gilissen en Martien Leenders lanceerden met een druk op de knop het nieuwe vrijwilligersplatform. © Jan Pieter Thijssen

In gemeenschapshuis D’n Oesterham in Oostrum is donderdag het nieuwe vrijwilligersplatform www.ditisietsvoorjou.nl gelanceerd. De gebruiksvriendelijke app en website zijn in eerste instantie bedoeld voor en door Oostrum, maar de initiatiefnemers hopen dat het zich uiteindelijk over de hele gemeente Venray verspreid.

Jan Pieter Thijssen

Geert Janssen deed namens de Oostrumse gemeenschap beknopt uit de doelen hoe het plan voor een nieuw vrijwilligersplatform in Oostrum tot stand kwam. Wat begon als een idee aan een hangtafel bij de plaatselijke voetbalclub groeide dankzij de medewerking van onder andere Match voor Vrijwilligers (coördinator van bijna al het vrijwilligerswerk binnen Venray) en een aantal sponsoren in twee jaar uit tot het gelanceerde platform. Janssen: „De meesten van ons hebben allemaal namen in onze telefoon staan van mensen, die we wanneer we hulp of advies bij het een of andere nodig hebben, kunnen bellen. Er staan familieleden, vrienden, collegae, kennissen of andere relaties in, die ons kunnen helpen. Maar dat is zeker niet bij iedereen het geval. Vooral menig oudere heeft geen mobiele telefoon of soms zelfs geen netwerk van relaties die kunnen helpen. Hoe mooi zou het zijn als wij hier in de zaal, ik schat toch zo’n zeventig mensen, onze telefoons allemaal aan elkaar kunnen koppelen? Dan beschikken we samen over een netwerk met nog veel meer mensen die we, wanneer de nood aan de man is, kunnen vragen om hulp. Dat is wat wij met het vrijwilligersplatform willen bereiken: een groot, beschikbaar en bereikbaar netwerk voor iedereen. Mijn vraag is dus of iedereen de app www.ditisietsvoorjou.nl met drie anderen wil delen.”

Maatschappelijke stage

Martien Leenders, manager van Match voor Vrijwilligers, vult aan: „Cisca Zweers-van Toer, locatiedirecteur van het Raayland College in Venray heeft zich bereid verklaard om naast Hans Gilissen, Fred Welschen, Angelique Jansen en Guido van Dijk, onze vijfde ambassadeur van Match voor Vrijwilligers te worden. Daarnaast heeft het Raayland College zich ook aangemeld voor deelname aan het nieuwe vrijwilligersplatform. Jaarlijks moet er voor honderden leerlingen in het kader van hun maatschappelijke stage een stageplaats gevonden worden. En dat is elk schooljaar weer een heel karwei voor de stagecoördinatoren en de betrokken leerlingen. De meesten kiezen toch vaak voor een stageplaats bij hun eigen vereniging of dicht bij huis. Nu kunnen leerlingen zich ook via het nieuwe platform aanbieden of kijken of er ergens een hulpvraag is. Naast particulieren kunnen namelijk ook verenigingen, stichtingen en andere instellingen of organisaties een ‘hulpvraag’ oftewel vrijwilligersvacature op de website plaatsen.” Tot slot spreekt Leenders de wens uit dat ook andere kerkdorpen binnen de gemeente Venray zich bij het initiatief aansluiten, zodat www.ditisietsvoorjou.nl zich als een inktvlek over de hele gemeente verspreidt.

Van alle tijden

Vrijwilligerswerk is van alle tijden. Werd dit in een ver verleden voornamelijk door geestelijken gedaan en dan met name in de gezondheidszorg, ouderenzorgen en het onderwijs, tegenwoordig kan geen enkele vereniging nog bestaan zonder vrijwillige handjes. „Iets belangeloos doen voor een ander, die daar zelf niet (meer) toe in staat is, geeft een goed gevoel”, laat burgemeester Gilissen weten. „In de toekomst zijn vrijwilligers nog meer nodig. Sterker nog, zonder vrijwilligers loopt de maatschappij vast. Zelf wil ik in 2020, als ik mijn ambt neerleg, ook meer vrijwilligerswerk gaan doen. Dat vind ik niet alleen belangrijk voor anderen, bijvoorbeeld hulpbehoevenden, maar ook zeker voor mezelf.”

Officieel de lucht in

Aansluitend slaan Gilissen en Leenders samen op de knop waarmee de website www.ditisietsvoorjou.nl officieel de lucht in gaat. De site is in eerste instantie bedoeld voor hulpvragers en hulpbieders in Oostrum en het Raayland College, maar wellicht dat het goede voorbeeld doet volgen. Hoewel het gebruik van de website eenvoudig is, staan de vrijwilligers klaar om daar waar nodig te hulp te schieten bij problemen met het praktische gebruik, zo verzekert Janssen aan het einde van de avond.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal