NS schrapt korting in spits om ‘kans op zitplaats’ te vergroten

© ANP

De NS gaat vanaf volgend jaar het aantal abonnementsvormen halveren en de korting tijdens de spits schrappen. De spoorwegmaatschappij zegt die stap te nemen na adviezen van reizigers en consumentenorganisaties. Door de aanpassing zouden de treinen gedurende de spits leger moeten worden, met een grote kans op een zitplaats voor wie wel reist.

Redactie

Het aantal verschillende abonnementen wordt stapsgewijs teruggebracht van 22 naar 11 en NS Flex wordt voor de meeste abonnementen standaard. Op die manier hoeven reizigers geen saldo meer vooraf op hun ov-chipkaart te zetten, maar krijgen ze aan het einde van de maand een factuur.

Ook worden alle NS-abonnementen maandelijks opzegbaar. Door de toenemende drukte in de spits heeft de NS tevens besloten geen korting meer te geven tijdens piekuren. Vanaf 2021 verdwijnt de 40 procent korting tijdens de middagspits die sommige abonnementhouders nog hebben.

Tjalling Smit van de Raad van Bestuur noemt een korting tijdens de spits ‘niet meer van deze tijd’. Volgens hem moet de update ‘meer gemak en flexibiliteit’ bieden en is de NS hiermee voorbereid ‘op toekomstige manieren van betalen in het OV’.

Spitsspreiding

Smit: ,,NS wil reizen met het OV makkelijk maken, zonder borg en zonder opladen van de OV-chipkaart. We hebben goed geluisterd naar reizigers en naar de adviezen van consumentenorganisaties om onze abonnementen simpeler te maken.’’

De update van de abonnementen moet ook tot een betere ‘spitsspreiding’ leiden, aldus de NS. Door het schrappen van de korting tijdens de drukste uren moeten treinreizigers meer kans op een zitplaats krijgen. ,,Het wordt steeds drukker, we zetten alle zeilen bij om zoveel mogelijk reizigers kans op een zitplaats te bieden.’’

Alleen reizen tijdens de daluren wordt nog gestimuleerd met korting. Ook Keuzedagen - waarmee abonnementshouders van 60 jaar of ouder zeven dagen per jaar onbeperkt kunnen treinen - zijn vanaf 2021 alleen geldig in de daluren. Ruim een miljoen abonnementhouders worden de komende tijd door NS persoonlijk geïnformeerd.

Rover positief

Reizigersorganisatie Rover is positief over de plannen: ,,Door achteraf voor een reis te betalen, hoeven treinreizigers geen hoge bedragen op hun ov-chipkaart te zetten om een instapborg te betalen.”

De belangenbehartiger betreurt wel het verdwijnen van de middagspitskorting van 40 procent op de Voordeelurenkaart. Dat abonnement werd sinds 2011 niet meer verkocht, maar mensen die het abonnement hadden mochten dat tot nog toe behouden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal