Londen

Primark zorgt voor groei bij moederbedrijf AB Foods

© Getty Images

Het Britse AB Foods, moederbedrijf van Primark, heeft in zijn gebroken boekjaar de omzet opgevoerd.

ANP

De hogere opbrengsten komen grotendeels op het conto van de budgetkledingketen. Daarmee werden zwakke resultaten bij de verkoop van suiker gecompenseerd.

Primark, dat ook in Nederland voet aan de grond heeft gekregen, behaalde een 4,2 procent hogere omzet. Dat kwam voornamelijk door de uitbreiding van de winkelketen. De verkopen van winkels die al langer dan een jaar open zijn, daalden juist met 2 procent. Suikeractiviteiten leverden 7 procent lagere opbrengsten op, als gevolg van lage wereldwijde prijzen voor het ingrediënt.

Al met al steeg de omzet 2 procent tot 15,8 miljard pond, omgerekend 18,3 miljard euro. De aangepaste winst voor belastingen dikte met 2 procent aan tot 1,4 miljard pond. Onder de streep resteerde 878 miljoen pond, tegenover 1 miljard in het voorgaande boekjaar. Die winstdaling komt doordat AB Foods meer verlies leed op het afstoten of sluiten van bedrijfsonderdelen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal