Week 9 van de Limburgse bevrijding: Dodelijke bommen op Roermond en Eygelshoven wordt commandocentrum

In de week van 7 tot 13 november 1944 vindt op de Maas bij Kessel een drama plaats. Het nog bezette Roermond wordt zwaar getroffen door Britse bommen en rond Echt vinden zware gevechten plaats en slaan inwoners op de vlucht.

onze verslaggevers

Er werden deze week geen dorpen bevrijd

Inwoners van dorpen Echt worden geëvacueerd

HINGEN, dinsdag 7 november. Bij Hingen (’t Hènge) en Sint Joost wordt zwaar gevochten. Op 7 november 1944 worden alle dorpen van Echt geëvacueerd. De 685 inwoners van Hingen mogen blijven maar krijgen er 1946 mensen bij. De situatie duurt drie maanden, tot aan de bevrijding in januari 1945. Al die tijd liggen de dorpen op de frontlinie. Alle 96 huizen zitten propvol. Net als stallen, schuurtjes, hokken, zolders en kelders. De zeer strenge winter maakt het er niet beter op.

Lees ook: Na 75 jaar terug naar de barak van kamp Vught

Maasveer Kessel zinkt: 13 mensen verdrinken

KESSEL, zaterdag 11 november. De opmars van de geallieerden vertraagt. De Duitsers gebruiken het veer Kessel-Reuver om troepen en materieel over te brengen naar Beesel. Dan gaat het mis. Het veer is overbelast en kapseist. Zes Duitse soldaten verdrinken. Ook zeven Belfeldenaren die naar de andere kant van de Maas willen, verdrinken in de rivier. Een dikke week later bevrijden de Britten Kessel zonder tegenstand.

© Archief De Limburger/ Gemeentearchief Roermond

Veel burgers gedood bij luchtaanval op Roermond

ROERMOND, zaterdag 11 november. Omdat de brug kapot is ontkomt Roermond aan bombardementen zoals Venlo. Op 11 november gaat het toch mis. Britse bommenwerpers laten hun last vallen op de binnenstad. Tientallen inwoners vinden de dood. ‘s Avonds verschijnt de Britse infanterie aan de andere Maasoever. De Duitsers graven zich in. Bataljonscommandant Ulrich Matthaeas wil standhouden tot de laatste man.

Bekijk hier de fotoserie 75 jaar bevrijding

Eygelshoven commandopost geallieerde aanval

EYGELSHOVEN, maandag 13 november. De bewoners van een doktershuis aan de Laurastraat in Eygelshoven moeten hun huis opgeven omdat de Britten er een hoofdkwartier in vestigen voor generaal Brian Horrocks. De geallieerde aanval op Geilenkirchen wordt vanuit Eygelshoven gecoördineerd. Rosé Willemse houdt een dagboek bij. Op 23 november noteert ze het bezoek van Bernard Montgomery, net bevorderd tot veldmaarschalk.

Luister ook naar de vijfde podcast in de serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Sil Verschaeren uit Meijel, waar na een aanvankelijke bevrijding door de Engelsen opnieuw een tegenaanval kwam van de Duitsers. En waar het opblazen van de kerk leidde tot woede en vergelding door het verzet op Duitsers. Luister hier de andere podcasts in deze serie.