Minister Wiebes bezorgd over Clauscentrale

De Clauscentrale in Maasbracht. © De Limburger

De plannen om de gascentrale in Maasbracht te koppelen aan het Belgische stroomnet baren minister Eric Wiebes (Klimaat en Economische Zaken) zorgen.

Redactie

In een brief aan de Belgische minister Marie-Christine Marghem (Energie) schrijft hij te vrezen dat de verbinding naar België een probleem voor de bevoorradingszekerheid van Nederland zou kunnen worden, bevestigt Marghems woordvoerder.

Vrees

De verbinding is bovendien een probleem voor Wiebes omdat de CO2-uitstoot van de centrale op het conto van Nederland zou komen. Marghem heeft veel begrip voor het standpunt en de vrees van Wiebes en gaat binnenkort contact met hem opnemen, aldus de zegsman.

België wil zijn kerncentrales in 2025 sluiten en is op zoek naar energiebronnen. „Maasbracht is een optie, niet minder of meer dan dat en de regels van de vrije markt zijn van toepassing”, aldus Marghem.

3 miljoen huishoudens

De centrale in Maasbracht is eigendom van energieconcern RWE, dat de ondergrondse kabel van 13 kilometer naar België volgend jaar af wil hebben, bleek in februari. De installatie heeft een vermogen van 1304 megawatt en kan elektriciteit leveren aan circa 3 miljoen huishoudens.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal