Minister Wiebes bezorgd over Clauscentrale

Print
Minister Wiebes bezorgd over Clauscentrale

De Clauscentrale in Maasbracht. Afbeelding: De Limburger

Maasbracht -

De plannen om de gascentrale in Maasbracht te koppelen aan het Belgische stroomnet baren minister Eric Wiebes (Klimaat en Economische Zaken) zorgen.

In een brief aan de Belgische minister Marie-Christine Marghem (Energie) schrijft hij te vrezen dat de verbinding naar België een probleem voor de bevoorradingszekerheid van Nederland zou kunnen worden, bevestigt Marghems woordvoerder.

Vrees

De verbinding is bovendien een probleem voor Wiebes omdat de CO2-uitstoot van de centrale op het conto van Nederland zou komen. Marghem heeft veel begrip voor het standpunt en de vrees van Wiebes en gaat binnenkort contact met hem opnemen, aldus de zegsman.

België wil zijn kerncentrales in 2025 sluiten en is op zoek naar energiebronnen. „Maasbracht is een optie, niet minder of meer dan dat en de regels van de vrije markt zijn van toepassing”, aldus Marghem.

3 miljoen huishoudens

De centrale in Maasbracht is eigendom van energieconcern RWE, dat de ondergrondse kabel van 13 kilometer naar België volgend jaar af wil hebben, bleek in februari. De installatie heeft een vermogen van 1304 megawatt en kan elektriciteit leveren aan circa 3 miljoen huishoudens.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen