Onderzoekers UM onder vuur na vondst dode biggen onder water

© Getty Images

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht krijgen online veel kritiek te verduren en worden zelfs bedreigd na de vondst van dode biggen in een plas in Noord-Holland.

Redactie

De kooien met de dode dieren werden vorige week in de Stootersplas bij Zaandam gevonden door YouTuber Emile Beuker. Hij plaatste beelden ervan op YouTube onder de titel ‘De meest bizarre vondst ooit’.

De kooien maken onderdeel uit van een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Maastricht, meldt RTL Nieuws. Onderzoekers bestuderen de ontbinding van de dieren met als doel om bijvoorbeeld uiteindelijk vast te kunnen stellen hoe lang een baby die in het water is gevonden, al dood is.

Op sociale media wordt heftig gereageerd op de beelden. De betrokken onderzoekers worden zelfs bedreigd in de reacties.

„We zijn al twee jaar met dit onderzoek bezig. De dieren waren al overleden toen we ze in het water legden,” reageert onderzoeker Marco Pot tegen RTL. Van dierenleed is volgens hem geen sprake. „We doen onderzoek vanuit maatschappelijk belang. We hebben de biggen niet laten lijden.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal