‘Laot de Grenslaupers mer laupe!’

De Grenslaupers maken plezier tijdens een training. © LG De Grenslaupers

Niet elke vereniging pakt bij een jubileum groots uit. Zie LG De Grenslaupers. De hardloopvereniging uit Stramproy vierde het 25-jarig bestaan in betrekkelijke stilte en concentreert zich liever op kilometers maken of het organiseren van hardloopevenementen.

Frank Heythuysen

Een feestavond voor de leden gecombineerd met een spellenavond begin deze maand en als kadootje voor hardloopliefhebbers het gratis openstellen van de maandelijkse Grenslaup Vosseven. Meer hoefde dat voor de Grenslaupers niet te zijn, bij wijze van jubileumviering. Het is volgens oudgediende en naar eigen zeggen langst zittend lid Jos Smeets (68) kenmerkend voor de vereniging, die ontstaan is uit Recreatiesportgroep Weert e.o. Een groepje van vijf snelle mannen dat de 10 kilometer binnen de 30-31 minuten loopt, besluit begin 1994 een clubje op te richten. Het initiatief van Louis Munnichs en Huub Vrenken slaat aan. Al snel sluiten andere hardlopers zich hierbij aan. Getraind wordt er in de bossen waar zich nu vakantiepark Vosseven bevindt. „We kwamen na elke training onder de jeukende bulten thuis en moesten vluchten voor de daar ruim aanwezige ‘dazen’” vertelt Jos Smeets lachend. De plaatselijke voetbalclub stelt daarop voor trainingen een veld beschikbaar en al gauw dijt het loopclubje uit tot zo’n 25 man. Er wordt een bestuur gevormd, maar de club krijgt eerst een ‘status aparte’ binnen Atletiekvereniging Weert, alvorens volledig op eigen benen te staan. De estafettemarathon van Monschau, de marathons van Berlijn, Amsterdam, Rotterdam, Luxemburg, Echternach, Oslo, Rome, New York, Helsinki, Stockholm en Washington: nationaal en internationaal zijn er Grenslaupers te vinden om hard te lopen in wedstrijden. Het ledental ligt momenteel rond de 90. „We tellen -naast lopers uit de regio- Duitsers, Belgen en zelfs een Noor onder de leden. En Brabanders”, verklaart Jos Smeets met een knipoog. Opvallend is dat meer dan de helft van de leden vrouw is. „De dames zijn over het algemeen wat minder prestatiegericht en roemen vooral de gezelligheid binnen de club”, aldus Smeets, die zelf na een aantal lichamelijke ongemakken in het voorjaar van 2020 de hardlooptraining hoopt te hervatten. “Maar voor elk nieuw lid geldt: je hoort er bij ons direct bij.” Wat hardlopen voor hem betekent? “Een gevoel van vrijheid. Nadat ik een tijd intensief had gesport, ben ik rond mijn twintigste getrouwd en heb ik een tijdlang naar God noch gebod geleefd, met een bedenkelijke conditie als resultaat. Rond mijn vijfendertigste en met ruim 100 kilogram op de weegschaal, kwam ik tot het inzicht dat ik ‘moest’ bewegen. Hardlopen mondde daarna uit in een bijna dagelijkse bezigheid en een levensstijl, inclusief het lopen van halve en hele marathons. Het geeft een machtig gevoel als je je conditie voelt groeien en het is opmerkelijk hoeveel progressie ook een ongeoefende hardloper in zes weken kan maken.”

Hoewel het 25-jarig jubileum ‘klein’ werd gehouden, maakt Smeets snel duidelijk dat Grenslaupers niet alleen kilometervreters, maar ook feestbeesten kunnen zijn. „Een terrasje pikken na een wedstrijd wil nog wel eens uitlopen”, merkt Smeets lachend op. „En gekscherend is er al eens opgemerkt dat we drinkers met een loopprobleem zijn.” In hoeverre je het volgende als een probleem moet zien, laat Smeets in het midden, wél is het zo dat de Grenslaupers voor nieuwe uitdagingen staan. Er moet een nieuwe trainer gevonden worden, de voorzittersfunctie is vacant, er dienen nieuwe trainingsdoelen te worden gesteld. Maar eerst eist de organisatie van de halve marathon van Ell alle aandacht op. Zo’n 50 vrijwilligers -van secretariaat tot catering- dragen bij aan het welslagen van dit jaarlijkse loopevenement, dat op zondag 24 november plaatsvindt. Oftewel, zoals jaren geleden vervat in een door leden opgenomen lied: ‘Laot de Grenslaupers mer laupe!’

Meer informatie over De Grenslaupers vind je hier.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal