Fortuna door de ogen Wil L’Ortije

© Privéarchief

Hoe is de stand op de Fortuna-barometer? Vandaag Fortuna Sittard door de ogen van de nieuwe voorzitter van de sympathisanten Wil L’Ortije.

Ingrid Lemmens

In 1980 kwam de 67-jarige Wil L’Ortije wonen in de wijk de Baandert en met Fortuna in aanraking. “Ik heb altijd interesse in voetbal gehad. Jarenlang voetbalde ik bij SV Meerssen en toen ik in Sittard kwam wonen, ben ik vrijwel elke thuiswedstrijd naar Fortuna gegaan. De club trok mijn interesse, het was dichtbij, maar ook vanwege het leuke voetbal en de ambiance in het stadion. Ik leerde steeds meer mensen op de tribune kennen en na afloop ging je een pilsje drinken bij bijvoorbeeld Schtad Zitterd waar je dan John Linford trof.”

L’Ortije werkte als chirurg in het ziekenhuis in Sittard. In die periode zag hij ook regelmatig spelers van Fortuna voorbij komen. De arts is een goede bekende van oud-speler en trainer Tini Ruijs. “In de tijd dat hij bij Fortuna speelde, moest een keer geopereerd worden aan een blinde darmontsteking. Dokter Thei Jessen belde mij en zei ‘denk je wel aan de nacompetitie’, is het echt honderd procent zeker een blindedarmontsteking? Dat was zo, daar kon ik niets anders van maken. En gelukkig was Ruijs zelf ook verstandig om zich eraan te laten helpen”, vertelt de chirurg een van de vele anekdotes.

Fortuna betekent veel voor de inwoner van Grevenbicht. “Langzaam ben ik een fanatieke supporter geworden. Dat merk ik ook als ik bij de familie van mijn vrouw ben die voornamelijk uit de Oostelijke Mijnstreek komt. Daar zitten een aantal Roda-fans en op verjaardagen zorgt dat voor gesprekstof, maar op een sportieve manier. Het eerste appje na de zege van Fortuna op Feyenoord was van een Roda-fan om me te feliciteren.” L’Ortije is elke wedstrijd in het stadion. Dat was hij ook tijdens de Europa Cup wedstrijden tegen Krakau en Everton, maar ook tegen Telstar samen met 780 anderen. “Ik vind dat je supporter in goede én slechte tijden bent. Ik ben ook nooit eerder naar huis gegaan totdat de wedstrijd afgelopen was. Dat hoort niet vind ik.” Dat het nu weer druk in het stadion is sinds Fortuna op het hoogste niveau actief is, dat geeft hem een dubbel gevoel. “Er waren in de slechte jaren veel mensen die zeiden ‘ik ga niet naar die bagger kijken’, maar die mensen zijn er nu wel weer.”

Sinds enkele weken is Wil L’Ortije benoemd tot nieuwe voorzitter van de sympathisanten. Hij is al twintig jaar lid van de sympathisanten. Met ingang van dit seizoen werd de groep trouwe supporters verplaatst in het stadion, dit tot groot verdriet van velen. “Ik ga samen met de andere bestuursleden kijken of ik het over kan hebben met Fortuna en we hebben een aantal ideeën. Bijvoorbeeld om de Mark van Bommel-zaal om te dopen tot sympathisanten café. Als je er een café sfeer creëert dan krijg je meer samenhang en blijven mensen hangen”, vertelt hij. ,,Er is nog een hoop werk aan de winkel en daarbij houden we rekening met onze leden, maar ook Fortuna.”

Dat het weer goed gaat met Fortuna, dat had L’Ortije wel verwacht. “Er moest een ommekeer komen. Het hangt vaak van kleine dingen af. Fortuna is door een vreselijk diep dal gegaan met het kwijtraken van de licentie aan toe, maar ik heb altijd vertrouwen gehouden.” Ook nu is hij positief. ,,Fortuna heeft moeilijke wedstrijden gehad, maar er zijn voldoende spelers met potentie. Uiteindelijk gaan ze boven de degradatiestreep eindigen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal