Ziggo hoeft adresgegevens downloaders niet te delen

Print
Ziggo hoeft adresgegevens downloaders niet te delen

De film The Hitman’s Bodyguard zou door 377 personen illegaal zijn binnengehaald via torrents. © Afbeelding: AD/ANP Kippa

Internetprovider Ziggo hoeft geen informatie te delen over gebruikers die mogelijk illegaal de film The Hitman’s Bodyguard hebben gedownload.

Distributeur Dutch Film Works had die gegevens geëist omdat het de downloaders aansprakelijk wil stellen, maar die eis is dinsdag afgewezen door het gerechtshof in Arnhem. Dutch Film Works had eerder ook al verloren bij de rechtbank.

Volgens de rechters heeft Dutch Film Works niet duidelijk gemaakt wat het bedrijf precies met de gegevens wil gaan doen. De privacy van Ziggoklanten is daarom belangrijker. Bovendien is het überhaupt niet duidelijk of de Ziggoklanten wel degenen zijn die de film hebben gedownload.

Schikkingsvoorstel

Dutch Film Works wil de adresgegevens hebben van 377 mensen. Zij zouden tussen 21 december 2017 en 2 februari 2018 de film The Hitman’s Bodyguard illegaal hebben gedownload vanaf IP-adressen van Ziggo. Dat gebeurde via het platform BitTorrent.

Eind 2017 kondigde DFW aan dat het Nederlandse downloaders van de bewuste film een schikkingsvoorstel van 150 euro wilde sturen. De distributeur had de ip-adressen, in samenwerking met het Duitse bedrijf Tecxpio en met toestemming van de Autoriteit Persoonsgegevens, achterhaald door torrents in de gaten te houden.

Om de downloaders een schikking te kunnen sturen moeten providers de naw-gegevens die bij de ip-adressen horen overhandigen. Nederlandse internetproviders werken daar niet aan mee en dus probeert distributeur DFW dat via de rechter af te dwingen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen