Hoogbejaarde Corry Vermeer opnieuw paraat in het Gelaens Vastelaoves Leedjes Konkoer

Corry Vermeer is de beschermvrouwe van het Sjpas, de oud-jeugdprinsen van de Flaarisse. Met ‘haar prinsjes’ (zie fotoalbum) drinkt ze geregeld een pilsje als sluitstuk van een gezellige carnavalsavond. © Hub Bertrand

Ze is 92 jaar, ram gek van carnaval en won vorig jaar als krasse en energieke vastelaovesgek de Jean Janssen Wisseltrofee. Eindelijk, want ze trekt al jaren mee in de grote Waereldsjtadoptoch in Geleen. Ze deed dat als einzelgänger: ‘11 op 11 mien sjoanste tied’ was de act die ze opvoerde. Met een grote klok op wielen met op de plaats van de cijfers de versleten naaldhakken van alle jaren optochten lopen. De wijzers gaven 11 minuten over 11 aan.

Hub Bertrand

In 2009 ging de in Midden-Brabant geboren en getogen Corry Vermeer, want over haar hebben we het hier, tot veler verrassing er met de eerste prijs van het Gelaens Vastelaoves Leedjes Konkoer van door. In de Hanenhof was ze elf jaar geleden de beste van allemaal met ‘Waereldsjtad van Goud’, een sjlager geschreven door Jo Deusings en Koos Snijders. Ook dit jaar is de voormalige eigenaresse van Hotel Riche weer van de partij als het om de ‘vastelaovend’ gaat. Te beginnen vrijdagavond 8 november als ze voor de derde keer haar opwachting maakt in de Hanenhof tijdens het Leedjeskonkoer. Ditmaal met ‘Gelaen ós Waereldsjtad’, een nummer van Lilian Steps, Ben Erkens en Jo Deusings. “Of ik opnieuw win?”, lacht Corry Vermeer. “Je weet het maar nooit natuurlijk. Aan mij zal het niet liggen, ik doe altijd mijn uiterste best als ik op het podium sta. Op hoge hakken, wat dacht jij? Dat is mijn handelsmerk! Ik heb een bijpassend ‘pekske’ klaar in rood, goud en wit, de kleuren van Geleen. Ik zet een carnavaleske hoed erbij op en zorg ervoor dat ik er verder perfect op sta. Net als in 2009, toen ik optrad in een bijpassende goudkleurige outfit.”

Bang om op haar respectabele leeftijd de tekst te vergeten is Corry beslist niet, vertelt ze enthousiast. “Nee hoor, en van zenuwen of stress heb ik evenmin last. Ik doe veel te graag mee. Mijn geheugen laat me gelukkig nog steeds niet in de steek. Trouwens: ik heb flink geoefend en krijg bovendien hulp van een achtergrondkoortje van acht man sterk dat me er door heen sleept als ik een steekje laat vallen. Elf jaar geleden? Dat was fantastisch, echt. Ik mocht zelfs optreden in de Zoepkoel in Venlo en zong mee op de Markt in Sittard in het paviljoen van de Neet Prinse. Onvergetelijk was dat!”

De energieke en temperamentvolle Corry kwam midden jaren zestig naar Limburg en runde samen met haar man Hotel Riche in hartje Geleen. Vijftien kamers en één badkamer, herinnert ze zich als de dag van gisteren. In 1980 verkaste het echtpaar met het hotel naar de Geleenbeeklaan. Begin jaren negentig ging ‘Riche’ over in andere handen, sinds 2009 is het in gebruik als appartementencomplex. Haar contact met de Flaarisse en de andere carnavalsverenigingen is tot en met de dag van vandaag warm en intens. “Mijn zoon Nicol is jeugdprins geweest bij de Flaarisse, in 1990 zelfs stadsprins”, blikt Corry terug. “Diep van binnen ben ik een echte carnavalist, sinds ik dat voel heb ik aan tal van activiteiten en evenementen deelgenomen. Het liedjeskonkoer is er daar eentje van, net als de optocht. Daarin loop ik steevast mee met mijn vaste nummer 111.”

Vorig jaar kon ze er niet bij zijn, vertelt ze. “Toen was ik ziek, een griep hield me achter de geraniums. Daar heb ik wel een paar tranen om gelaten, dat vertel ik je. Helemaal toen onder het raam van mijn appartement alle carnavalsverenigingen, een zaate hermenie en dansmariekes na de kinderoptocht aan mij een muzikale ode brachten. Om me een hart onder de riem te steken en beterschap te wensen, een super eerbetoon vond ik dat. Ik had het even niet meer hoor.“

Bijzondere of gekke dingen daargelaten is Corry Vermeer er ook in 2020 gewoon weer bij, reken maar. “Hoewel je op mijn leeftijd niet al te ver vooruit moet kijken”, zegt ze. “Maar ik ben gezond, voel me fit en heb energie genoeg om mee te doen. En ik ben gek van carnaval. Zeg nou zelf, wat doe je dan als de rare druif die ik nu eenmaal ben?”