Lezingen bij de expositie over oorlog en bevrijding in De Domijnen

© De Domijnen

Het is 75 jaar geleden dat Limburg werd bevrijd. Een goed moment om stil te staan bij de betekenis van oorlog, en dus ook bij die van vrede en vrijheid. Want het lijkt zoveel jaren later zo gewoon om in vrede en vrijheid te leven. Om je veilig te voelen. Om jezelf te kunnen zijn. Maar schuilt daarin nu juist niet het gevaar? Dat het zo gewoon is dat we niet meer weten wat het betekent. Dat het zo gewoon is dat we niet doorhebben dat eigenlijk iedereen het verdient om in vrede en veiligheid te leven.

Redactie

In deze tentoonstelling bij De Domijnen wordt een aantal situaties geschetst waarin mensen voor een keuze komen te staan. Ze moeten kiezen. Voor de veiligheid van zichzelf, hun gezin of juist voor anderen. Ze maken hun keuze in een complexe omgeving: Nederland in oorlogstijd, bezet door de Duitsers. Aan de ene kant leven zij onder bijzondere omstandigheden, aan de andere kant gaat het dagelijkse leven gewoon door. Wat zullen ze doen? Maar belangrijker nog: wat zou jij doen?

De tentoonstelling stelt met behulp van een aantal ‘historische installaties’ verschillende morele dilemma’s aan de orde die samenhangen met WOII, maar die ook zeker nog in onze tijd relevant zijn.

Aansluitend aan deze expositie zijn er op de bibliotheek- en leeswinkels van De Domijnen bevrijdingstafels te zien met affiches en foto’s uit onze regio, welke de impact, gevolgen en waanzin van de oorlog goed weergeven. Stadsarchivaris Peer Boselie zal rondom deze bevrijdingstafels presentaties houden waarbij dillema’s uit de oorlogstijd aan bod komen.

De lezing Oorlog en bevrijding wordt gegeven op maandag 11 november in de Leeswinkel Beek, vrijdag 15 november in de Leeswinkel Stein, maandag 18 november in de Leeswinkel Born, vrijdag 29 november in de Leeswinkel Geleen, maandag 9 december in Bibliotheek Ligne Sittard en maandag 13 januari in de Leeswinkel Echt. De lezingen beginnen telkens om 15.30 uur.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal