Lezing over de strijd om het hoogste gebouw ter wereld

Imposante wolkenkrabbers. © Bibliotheek Brunssum

De lezing ‘Wolkenkrabbers en de strijd om het hoogste gebouw ter wereld’ vindt plaats op woensdag 8 januari 2020 in de Bibliotheek Brunssum aan de Rumpenerstraat 147. Het programma begint dan om 19.30 uur.

Wil Wagenvoort

De toegang is vier euro voor bibliotheekleden en vijf euro voor niet-leden. Aanmelden is verplicht en kan via www.bibliotheekbrunssum.nl of telefonisch: 045-4007560.

Arjen van Prooijen (beeldend kunstenaar en docent beeldende kunst en vormgeving) bespreekt in deze lezing het ontstaan en de ontwikkeling van de wolkenkrabberarchitectuur en gaat in op de strijd om het hoogste gebouw ter wereld.

Oorsprong

De oorsprong van de wolkenkrabbers ligt in de 19 de eeuw in Amerika. Door stijging van de grondprijzen in booming New York kwamen er nieuwe ideeën over architectuur. Door hoger te gaan bouwen kon men de kosten beperken maar de vraag was of dat ten koste moest gaan van schoonheid. In de discussie tussen mooi en functioneel is een geleidelijke verschuiving zichtbaar. Langzaam maakte de Europese decoratieve stijl plaats voor een modernistische vormgeving.

Symbool

Door de nieuwe technische mogelijkheden van staal en betonconstructies bleken steeds hogere gebouwen mogelijk. Deze architectuur wordt vooral het symbool voor de wereld van geld, macht en succes. Er volgt een wereldwijde strijd om het hoogste gebouw tot nu toe waarbij de aandacht verschuift van Amerika naar Azië.

In het verhaal komen verschillende stijlen in de architectuur aan bod, zoals het functionalisme, de internationale stijl, de art-deco, het postmodernisme en de zogenaamde high-tech-architectuur.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal