Berlijn

Duitsland verhoogt koopsubsidie voor elektrische auto naar 6000 euro

Bondskanselier Angela Merkel tijdens een bezoek aan een fabriek van Volkswagen in het Duitse Zwickau waar elektrische auto’s worden gemaakt. © Getty Images

Duitsland gaat de aankoopsubsidie op elektrische auto’s verhogen van 4000 naar 6000 euro.

ANP

De maatregel gaat nog deze maand in en geldt voor alle elektrische auto’s tot een cataloguswaarde van 40.000 euro. Voor duurdere auto’s tot 65.000 euro geldt een subsidie van 5000 euro. Ook plug-in hybrides komen in aanmerking voor een aankooppremie. Duitse autofabrikanten verwachten tot en met 2025 700.000 e-auto’s met deze subsidie te kunnen verkopen.

Duitsland wil dat er in 2030 zeker tien miljoen elektrische auto’s rondrijden. De laadinfrastructuur blijft echter achter in vergelijking met Nederland en Noorwegen. Dat moet snel veranderen, vindt bondskanselier Angela Merkel, anders wordt het elektrisch rijden nooit populair. Om dat doel te bereiken investeert Duitsland de komende jaren ook nog eens 3,5 miljard euro in laadinfrastructuur. Over tien jaar moeten er een miljoen openbare laadpunten zijn. Nu heeft het land er ruim 21.000.

Die investeringen zijn noodzakelijk om de leidende positie van Duitsland in de mondiale auto-industrie te laten behouden, aldus Merkel.

In Nederland stimuleert de overheid elektrisch rijden via een lagere bijtelling voor leaseauto’s. Ook hoeft er geen bpm-aanschafbelasting voor een nieuwe e-auto te worden betaald en tot 2025 geldt een vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de overheid in 2021 met een aanschafsubsidie komt. Die zou rond de 3000 euro liggen en is vooral bedoeld voor de particuliere markt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal