Maastricht vond risico’s Songfestival onverantwoord
Winnaar Duncan Laurence. — © ANP Kippa
De gemeente Maastricht vond de risico’s die de Nederlandse Publieke Omroep rond het Songfestival bij de stad neerlegde te groot. Maastricht weigerde deze ‘blanco cheque’ te ondertekenen en stelde een aangepaste overeenkomst op met minder financiële en organisatorische risico’s. Eerder noemde de Maastrichtse wethouder John Aarts de overeenkomst al ‘een wurgcontract’. Rotterdam blijkt zonder morren akkoord te zijn gegaan met het document en wijzigde er niets aan.
De aanpassingen blijken uit de woensdag vrijgegeven samenwerkingsovereenkomst tussen de Nederlandse Publieke Omroep en de gemeente Maastricht en de door de gemeente gewijzigde versie daarvan. Die laatste kent vele veranderingen. Zo wilde de stad op diverse gebieden zelfstandig blijven beslissen en mocht de NPO niet zonder instemming besluiten nemen die de kosten zouden doen stijgen.
Maximumbedrag
Ook bepaalde Maastricht een maximumbedrag voor kosten van transport, evenementen, beveiliging, vergunningen en verzekeringen. Daarnaast werden passages over vrijwaring en afstand van recht uit de overeenkomst gesloopt. Eerder noemde de Maastrichtse wethouder John Aarts de oorspronkelijke overeenkomst al ‘een wurgcontract’. Mocht het Eurovisie Songfestival om welke reden dan ook niet in het MECC kunnen plaatsvinden, dan zou de gemeente bijvoorbeeld maximaal ruim 2,4 miljoen euro willen bijdragen aan alternatieve kosten. Meerkosten zouden voor rekening van de Nederlandse Publieke Omroep komen.
Rotterdam
Uiteindelijk besloot de Nederlandse Publieke Omroep dat Rotterdam het evenement mocht organiseren. Eerder zei de NPO dat die beslissing niets te maken had met de aanpassingen die Maastricht wilde doorvoeren, Rotterdam en Ahoy’ zouden gewoonweg betere papieren hebben voor de organisatie van het evenement dat in mei 2020 plaatsvindt in de stad.