Heldense Bert vertrok naar Hongkong, de stad die nooit verveelt

Print
Heldense Bert vertrok naar Hongkong, de stad die nooit verveelt

Bert liep eerst stage in Shanghai, China, maar woont nu met zijn vrouw in Hongkong. Afbeelding: Bert Linssen

Helden -

Jaarlijks kiezen verschillende Limburgers voor het avontuur in het buitenland. In de rubriek ‘Het is hier prachtig’ legt een aantal uit waarom. Deze week: Bert Linssen (28) uit Helden vertrok naar Hongkong, een metropool met 25 miljoen inwoners.

„Of ik zin had stage te lopen in Shanghai. Ik was 21, studeerde landschapsarchitectuur in Velp en bezocht de Floriade in Venlo. In de Chinese tuin van het paviljoen introduceerde mijn vader me bij de delegatie Chinezen die de tuin had ontworpen. We raakten in gesprek. Ik vertelde over mijn studie en over het gebrek aan werk in Nederland. Toch had ik de vraag of ik interesse had in een stageplaats in China totaal niet zien aankomen.”

Bert ging zich bezinnen. „Maar lang hoefde ik niet na te denken. In Shanghai kon ik ervaring opdoen, had ik meer kansen. En mocht het niet bevallen, dan was ik toch zo weer terug?” Het Chinese bedrijf faciliteerde de boel, zorgde voor een verblijfplaats en goede arbeidsvoorwaarden. „Dat maakte dat ik het niet als een sprong in het diepe zag. Ik kon terugvallen op het bedrijf en werd daarbij gesteund door mijn vader. Hij werkt al jaren in die sector en zag net als ik kansen. In China had ik de mogelijkheid mee te werken aan projecten waar ik in Nederland alleen maar van kon dromen.”

Collectief

De stage duurde drie maanden. „Ik werkte mee aan het ontwerp van grote parken, resorts en wijken. Mijn focus was om Nederlandse ideeën over duurzaamheid en waterinfiltratie in te bedden in Azië.”

Bert keerde na drie maanden terug naar Nederland. Maar niet voor lang. „Na een maand was ik weer terug. Er viel nog genoeg te leren en ik werd gegrepen door de snelheid waarmee de stad zich ontwikkelde. Fietsen huren met je mobiele telefoon, metro’s die om de dertig seconden vertrekken, alles is hier gemoderniseerd. Alles is mogelijk, het woordje ‘nee’ kennen ze hier niet.”

Dat alles mogelijk is, wil volgens Bert niet zeggen dat alles makkelijk is. „Chinezen zijn niet direct, denken veel na en regels en beleid kunnen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Ook kostte het me moeite om aan de werkcultuur te wennen. Het draait hier om het collectief, niet het individu. Doe je als werknemer iets fout, dan word je daar niet op aangesproken. Ook telde het aantal werkuren zwaarder dan wat je daadwerkelijk deed. Gelukkig verandert dit langzaam.”

Taal

Na drie jaar jobhoppen kreeg Bert een baan aangeboden in Hongkong, duizend kilometer verderop. „Een baan met meer verantwoordelijkheid. Ook breidde mijn werkgebied zich uit naar Zuidoost-Azië.”

De thuisbasis van Bert is zijn appartement in Hongkong. „Op de zevende etage. Een huis is hier echt onbetaalbaar. Voor een eenkamerappartement betaal je al meer dan duizend euro per maand.” Bert woont samen met zijn vrouw Delia, die hij leerde kennen op een feestje in 2014. „Ze geeft Chinese les aan buitenlanders. Of dit betekent dat ik vloeiend Chinees spreek? Nee hoor. Je hebt vier tonen om woorden uit te spreken en dat maakt het moeilijk. Vooral het schrijven. Ik heb wekelijks Chinese les en kan me redden, maar met Delia spreek ik Engels.”

Het leuke aan Hongkong is volgens Bert dat er zo veel mogelijkheden zijn. „Een cliché, maar toch: the sky is the limit. Voor drie euro eet je noodles in een simpel restaurant, maar je kunt voor vijfhonderd euro ook een privékok huren. Ook fijn is dat het openbaar vervoer zo ontzettend goedkoop is. De veelzijdigheid van Hongkong maakt dat het nooit verveelt. Nee, ik blijf hier nog wel even.”

Heldense Bert vertrok naar Hongkong, de stad die nooit verveelt
Foto: Bert Linssen

„Iedereen kent Hongkong als megastad met wolkenkrabbers. Gek eigenlijk, want maar 24 procent van de totale oppervlakte (1106 km2) is bebouwd. Hongkong is veel meer dan een miljoenenstad. Er zijn bergen, bossen, 236 eilanden en enorm veel vergezichten. Een mooi uitzicht is dat bij Victoria Peak.”

Heldense Bert vertrok naar Hongkong, de stad die nooit verveelt
Foto: Bert Linssen

„Bezoek de Big Buddha en Monastery in Nugong Ping. Vanuit Tung Chung kun je de kabelbaan nemen.”

Heldense Bert vertrok naar Hongkong, de stad die nooit verveelt
Foto: Bert Linssen

„Hiken is de moeite waard in Hongkong. Beklim Dragon’s Back in het zuidoosten van Hongkong of bezoek het Sai Kung Country Park.”

Heldense Bert vertrok naar Hongkong, de stad die nooit verveelt
Foto: Getty Images

„De paardenrace op de happy valley racecourse moet je meemaken, evenals het vuurwerk tijdens Chinees Nieuwjaar in Victoria Harbour. Ook Halloween in Lan Kwai Fong is erg leuk. Het is net carnaval!”

Heldense Bert vertrok naar Hongkong, de stad die nooit verveelt
Foto: Bert Linssen

„Vanuit Hongkong ben je heel snel op andere bestemmingen. Als Delia en ik vrij zijn, trekken we er graag op uit. Minstens een keer per jaar gaan we naar Nederland om familie en vrienden te bezoeken.”

Heldense Bert vertrok naar Hongkong, de stad die nooit verveelt
Foto: Bert Linssen

„Van april tot november kun je hier zwemmen in de zee, iets wat we veel doen. Een mooi strand is dat van Repulse Bay.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen