Vrachtvlucht Beek-Luik van zeven minuten baart opzien

Print
Vrachtvlucht Beek-Luik van zeven minuten baart opzien

Een toestel van Qatar Airways Afbeelding: LightRocket via Getty Images

Een lege vrachtvlucht van zeven minuten tussen Beek en Luik. Bijzonder! Qatar Airways doet het. Omdat de klant koning is.

Een vlucht van zeven minuten. Geen wereldrecord. Dat staat op naam van de lijndienst tussen de Orkney-eilanden Westray en Papa Westray bij Schotland. Drie kilometer in 53 seconden, met rugwind.

Toch wekt het ‘hupje’ van de Boeing 777 Freighter van Qatar Airway verbazing en bij sommigen zelfs verontwaardiging. Wat is er aan de hand?

Qatar Airways voert sinds 15 september een reeks vrachtcharters uit naar Maastricht Aachen Airport. Dit in opdracht van Easy Speed Hong Kong en Worldtech Nederland (Nieuw-Vennep). Beide zijn gespecialiseerd in de logistieke dienstverlening voor de Chinese e-commercesector. In totaal gaat het om circa 21 vrachtvluchten.

Goederen uit China worden na een tussenlanding in Doha, op speciaal verzoek van de opdrachtgevers, afgeleverd in Beek. Een criterium voor hen was welke luchthaven de beste afhandelingskwaliteit en -tijd kan bieden.

Na de bezorging op Beek moet de chartermaatschappij op zoek naar een volgend vrachtje. Prijstechnisch is het voor een maatschappij, net als voor een taxi, het voordeligst om zo’n lading dichtbij op te pikken. In dit geval het liefst in Luik. Van daaruit wordt de lading dan naar elders in de wereld gevlogen.