Filmdocumentaire ‘Deportatie in het zicht van de bevrijding’

Deportaties in beeld. © Peter Crins

Woensdag 15 november 1944 was de dag dat Leveroy werd bevrijd. Exact 75 jaar later, op vrijdag 15 november, wordt in zaal Pestoeërskoel in Leveroy de filmdocumentaire ‘Deportatie in het zicht van de bevrijding’ van Peter Crins en Peter Hermans vertoond. Tevens worden twee andere korte films van Peter Crins vertoond: ‘ Weert weliswaar bevrijd’ en ‘Truthahn’ die aansluiten bij deze film en de gebeurtenissen in de regio in historisch perspectief plaatsen. De organisatie van deze avond is in handen van Fanfare Concordia.

redactie

De film ‘Deportatie in het zicht van de bevrijding’ is dialect gesproken en Nederlands ondertiteld. Voorafgaand wordt in een proloog van 10 minuten de oorzaak van de deportatie en de voortgang van de bevrijding geduid. Leveroy werd 75 jaar geleden bevrijd, maar het achterland werd gedurende 6 weken frontgebied: gedeeltelijk Nederweert en Nederweert-Eind tot aan de Maas. Daar vonden naast hevige gevechten ook grootscheepse razzia’s en deportaties plaats. Door toevallige omstandigheden trokken de Duitsers zich aan de Kelperbrug terug achter Het Kanaal Wessem-Nederweert in plaats van achter de Zuid-Willemsvaart. Vijf ooggetuigen uit Limburg vertellen hun persoonlijke verhalen over de deportaties en de bevrijding. Deze spelen zich af op de westelijke Maasoever tussen Venray en Wessem en vervolgens in Nazi-Duitsland.

Peter Crins opent de avond en geeft een korte toelichting. Daarnaast licht hij al een tipje van de sluiter op van zijn nieuwe film ‘Aber der Kirche passiert nichts’ die boordevol nieuw beeldmateriaal zit, op basis van vele nieuwe feiten en wetenswaardigheden die hij de afgelopen jaren heeft verzameld. Deze film gaat op 5 mei 2020 in première in de H. Barbarakerk in Leveroy.

Kaartjes kosten €10,- en zijn in Leveroy te koop bij Bakkerij Küster, zaal Pestoeërskoel en café Oad Leivere. Ze zijn ook online te bestellen via filmdeportatie@gmail.com

De zaal gaat open om 19.00 uur en de film begint om 20.00 uur (vrije plaatskeuze).

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal