Voetbalclubs in Parkstad varen mee op succes van Oranje Leeuwinnen

Print
Voetbalclubs in Parkstad varen mee op succes van Oranje Leeuwinnen

Steeds meer clubs kiezen ervoor om te investeren in goede faciliteiten voor het meisjesvoetbal. Zo vindt Maxe Crutzen haar weg bij SV Simpelveld. Afbeelding: SV Simpelveld

Bocholtz / Simpelveld / Huls / Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Heerlen / Hoensbroek -

Na de EK titel in 2017 en het WK zilver van afgelopen zomer, staan ze momenteel alweer met één been op het EK van 2021: De Oranje Leeuwinnen genieten een ongekend succes en dat is terug te zien in het groeiend aantal meisjes op de voetbalvelden in Parkstad.

De scherpe grens tussen wat voor jongens en meisjes is, vervaagt of verdwijnt zelfs. Die ontwikkeling is terug te zien in de voetbalwereld. Waar voetbal vroeger werd betiteld als mannensport, lijkt deze stempel nu voorgoed verdwenen. „Al zijn er jammer genoeg nog steeds mensen die de tv niet aanzetten voor de vrouwen”, zo stelt Piet Seroo, jeugdvoorzitter van SV Simpelveld. „Maar ik kijk veel liever naar vrouwenvoetbal. Dat is nog heerlijk puur en natuurlijk”.

Hechte teams

Op de voetbalvelden in Parkstad rennen steeds meer meiden rond die in de voetsporen willen treden van grote namen als Vivianne Miedema, Sari van Veenendaal of Lieke Martens. Jeugdteams bestaan niet meer grotendeels uit jongens: ook meisjes zijn alom vertegenwoordigd. Volgens Omar Skraoui, jeugdvoorzitter van Sporting Heerlen, zorgde het succes van de Nederlandse vrouwen er zeker voor dat de sport ontdekt werd door meiden. „En als er één of twee meisjes komen voetballen, volgen er al snel meer. Ze sporen elkaar aan om mee te komen trainen en vormen al snel hechte teams”, zo stelt Omar. De club ziet het aantal voetbalsters nog steeds stijgen.

Voetbalclubs in Parkstad varen mee op succes van Oranje Leeuwinnen
Meiden voetballen meestal zo lang mogelijk mee met de jongens, zoals ook voetbalster Nadia (links) van Sporting Heerlen. Foto: Sporting Heerlen

Overstap

Bij LHC/UOW is dat niet anders. LHC/UOW besloot te investeren in het damesvoetbal toen het de populariteit van de sport zag stijgen, en uit het ledenaantal blijkt het succes. Zowel voor fanatiekelingen als voor de dames die recreatief een balletje willen trappen biedt de club nu ruimte. De club telt maar liefst 120 dames, en dan daarbij zijn de meisjes ook in de jeugdteams goed vertegenwoordigd. „Na het doorlopen van de jeugdteams zag je dat meisjes vaak gedwongen moesten stoppen of verkassen naar een andere club, omdat het moeilijk was om een heel vrouwenteam te vormen”, vertelt Ron Rouschen, jeugdvoorzitter van LHC/UOW. „Hartstikke zonde. Nu kunnen ze gewoon doorstromen van team naar team, net als de jongens”.

Fysiek beter

Veel clubs zijn van mening dat meisjes fysiek beter worden door zolang mogelijk met de jongens mee te spelen. „Maar rond hun dertiende zie je dat ze het toch fijn vinden om de overstap te maken naar een damesteam”, merkt Piet Seroo. Bij SV Simpelveld geldt niet alleen het succes van de Oranje leeuwinnen als trigger voor het damesvoetbal, maar ook na het succes van de Simpelveldse meisjes op het schoolvoetbaltoernooi anderhalf jaar geleden kon de club op een hoop nieuwe leden rekenen. „De meisjes kregen zoveel plezier in het spelletje door dit toernooi te winnen, dat ze de overtap maakte naar ons.” Voetbalclubs lijken er zeker van dat de opwaartse spiraal doorzet en geen tijdelijke verschijning is. Het succes van het Nederlands dameselftal heeft het vuur doen aanwakkeren, maar dat betekent niet dat het vuur bij minder succes dooft. „De mentaliteit van meisjes is veranderd. Voetbal is nu echt een sport voor iedereen en dat zal zeker zo blijven”, zo besluit Piet Seroo.

In Brunssum spelen al verschillende jaren meerdere meidenteams van SV Langeberg mee in de competitie. Met succes, want afgelopen seizoen werden Dames1 en de MO13 (meisjes onder 13) kampioen. Daarnaast bestaat ook de mogelijk om gemengd te spelen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen